Influenssarokote

Influenssarokote

Influenssarokotteella suojaudut tehokkaasti influenssaa vastaan. Syksyn ja talven aikana leviävä influenssaa vastaan suojaudut parhaiten influenssarokotteella. Influenssarokote tulisi ottaa vuosittain ja aina ennen epidemian alkamista marras-joulukuussa. Influenssavirus aiheuttaa voimakkaan hengitystieinfektion, kuumeen, lihassärkyjä ja yskän. Trinitaksessa voit helposti ottaa kauden influenssarokotteen. Jos olet yli 60-vuotias, voit valita korkea-annoksisen rokotteen tavallisen rokotteen sijaan.

Influenssarokotteen ja korkea-annoksisen rokotteen hinnan löydät hinnastosta: hinnasto

Influenssarokotteen ajanvaraus

 • Varaa aika kätevästi nettiajanvarauksen kautta tästä.
 • Voit myös varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3210) vastaanotolle.
 • Influenssarokotusajan voit myös varata tulemalla suoraan Lääkäritaloon.
 • Mikäli haluat tilata hoitajan rokottamaan kotiin Turun alueella, voit soittaa asiakaspalveluumme (010 574 3210).
Influenssarokote Turku

Pistettävät rokotteet

Influenssavirusten kantoja on monia ja niiden esiintyvyys vaihtelee vuosittain. Jokaiselle kaudelle valmistetaan aina uusi rokote, joka sisältää todennäköisimmät liikkeellä olevat A- ja B-tyyppien viruskannat. Kaudella 2022-2023 Trinitas Lääkäritalosta on saatavilla kahta eri influenssarokotetta. Normaali influenssarokote ja korkea-annoksinen influenssarokote.

Normaali influenssarokote (VaxigripTetra)

VaxigripTetra kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Kyseinen rokote on nelivalenttinen influenssarokote, joka sisältää kahta A- ja kahta B-virustyyppiä. Tällä tavalla saadaan suoja neljältä eri viruskannalta. Tätä rokotetta annetaan aikuisille ja yli 6 kuukauden ikäisille lapsille.

Influenssarokotteen voit ottaa ohikulkiessa tai varaamalla ajan. Varaa aika rokotukseen tästä.

Korkea-annoksinen influenssarokote (Efluelda)

Korkea-annoksinen influenssarokote Efluelda on tarkoitettu yli 60-vuotiaille henkilöille. Rokote valmistetaan samaan tapaan kuin normaali influenssarokote, mutta rokotteessa on nelinkertainen määrä vaikuttavaa ainetta. Korkea-annoksinen rokote tehoaa paremmin influenssaa ja tämän jälkitauteja vastaan. Tutkimusten mukaan korkea-annoksisen influenssarokotteen teho on 20% parempi kuin normaalin rokotteen. Korkea-annoksisen rokotteen tehtävänä on estää voimakasoireisia influenssainfektioita ikääntyneillä. 

Korkea-annoksinen influenssarokote sopii myös heille, jotka eivät koskaan aiemmin ole ottaneet influenssarokotetta.

Korkea-annoksisen influenssarokotteen voit ottaa ohikulkiessa tai varaamalla ajan. Varaa aika rokotukseen tästä.

 

Influenssarokotus

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Influenssaepidemia alkaa usein jo marraskuussa ja siksi rokotusaika kannattaa varata jo lokakuussa. Rokotteiden täydellinen suoja kehittyy vasta kaksi viikkoa rokotuksen jälkeen. Siksi influenssarokotus kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua, jotta rokotteen vasta-ainesuoja ehtii kehittyä.

Rokotteen voi ottaa jo vaikka influenssakausi olisi jo alkanut, mutta riski saada tartunta on suurempi silloin kun vasta-ainesuoja ei vielä oli kehittynyt. Mitään haittaa rokotteesta ei ole, vaikka ottaisit sen vähän myöhässä. Influenssarokotteita ei kuitenkaan anneta heille joilla on jo tartunta.

Miksi influenssarokote kannattaa ottaa?

Influenssarokote suojaa rokotettua influenssaepidemian tehokkaasti. Parhaimmillaan influenssarokotukset estää taudin 50-80% varmuudella työikäisillä ja lapsilla. Influenssakauden aikana noin joka kymmenes meistä saa influenssan ja siksi influenssarokote on paras tapa suojautua taudilta. Rokotteen ottanut voi saada taudin, mutta hän saa silloin usein vain lieviä oireita ja toipuu taudista nopeammin.

Jos olet kontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden kanssa, on tärkeää että otat influenssarokotteen. Tämä on erityisen tärkeää jos vakavalle influenssalle altis ei itse voi ottaa influenssarokotetta.

Influenssa voi myös tuoda mukanaan ikäviä jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen, keuhkoputkentulehduksen tai korvatulehduksen. Etenkin lapsilla korvatulehdukset vähenevät selvästi jos influenssarokotus on otettu. Rokotteen ottamalla estät taudin leviämistä ja samalla suojaat myös läheisiäsi ja riskiryhmäläisiä tartunnalta.

Influenssan riskiryhmät

Influenssarokotteesta on monella tapaa hyötyä. Erityisesti se suojaa riskiryhmäläisiä. Influenssan riskiryhmiin kuuluvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan:

 • Kaikki 65 vuotta täyttäneet

 • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

 • Raskaana olevat naiset

 • Alle 7-vuotiaat lapset

 • Hoidon tai sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

 • Varusmiespalvelun aloittavat henkilöt

Rokotetun henkilön sairastuessa influenssaan taudista selvitään nopeammin ja taudin oireet ovat lievempiä. Rokote vähentää lisäksi riskiä sairastua jälkitauteihin. Ottamalla rokotteen suojaat samalla myös lähipiirissäsi olevia.

 

Influenssarokote Tampere

Influenssa – tauti ja oireet

Influenssan tarttuminen henkilöstä toiseen alkaa jo ennen kuin tartuttavan henkilön oireet alkavat. Tauti tarttuu henkilöstä toiseen parhaiten pari päivää siitä kun oireita ilmenee. Tarttuvuus kestää noin viikon verran aikuisilla ja lapsilla jopa pari viikkoa. Taudin leviämistä voi hillitä hyvällä käsihygienialla ja oikealla yskimistekniikalla.

Influenssalla tarkoitetaan influenssavirusten aiheuttamaa hengitystietulehdusta. Useimmilla influenssa sairastetaan tavallisena nuhakuumeena. Tavallisen flunssan lisäksi influenssa voi aiheuttaa ankaria lihassärkyjä ja kovan kuumeen. Influenssa voi aiheuttaa yksilöllisesti hyvinkin erilaisen oirejoukon. Monella taudin tuoma yskä ja nuha paranevat jo 3-5 päivässä, mutta joillakin nuha tai yskä parantuvat hiljalleen viikkojen ajan.

Influenssaan voi myös riskiryhmäläisten kohdalla kuulua vaikeampia bakteerien jälkitauteja, kuten keuhkokuume tai pneumokokkibakteerin aiheuttama verenmyrkytys. Nämä ovat vaarallisia etenkin heille, joilla on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia.

Influenssan aiheuttamat kuolemat ovat Suomessa harvinaisia. Huonokuntoisille ja yli 60-vuotiaille tauti voi kuitenkin olla vaarallisempi. Kuolemaan johtavat tapaukset liittyvät usein henkilön perussairauksien äkillisestä pahentumisesta influenssan aikana.

 

Missä voin ottaa influenssarokotteen?

Influenssarokotus Turku ja lähialueet

Voit ottaa influenssarokotteen Turussa tai sen lähialueilla tulemalla Turkuun Trinitas lääkäritaloon. Turun alueella sinun on mahdollista tilata myös hoitaja rokottamaan kotiin soittamalla asiakaspalveluun.

 • Varaa aika netistä influenssarokotukseen Turusta

 • Voit myös varata ajan tai tilata hoitajan kotiin rokottamaan soittamalla Trinitaksen Turun ajanvaraukseen  (010 574 3210).

 • Halutessasi voit tulla myös suoraan paikan päälle ottamaan rokotteen.


Influenssarokotus Tampere ja lähialueet

Tampereella ja sen lähialueilla voit ottaa influenssarokotteen helposti tulemalla Trinitaksen Tampereen toimipisteelle tai soittamalla ajanvaraukseen

 • Varaa aika netistä influenssarokotukseen Tampereelta

 • Voit varata ajan rokotukseen asiakaspalvelusta (010 574 3210).

 • Halutessasi voit tulla myös suoraan paikan päälle ottamaan rokotteen.


Influenssarokotteen hinta

Normaali influenssarokote on hinnaltaan edullisempi kuin korkea-annoksinen rokote. Hinnat vaihtelevat kausittain ja ajantasaiset hinnat löydät hinnastostamme.

Normaalia influenssarokotetta annetaan aikuisille ja yli 6 kk lapsille. Korkea-annoksista influenssarokotetta suositellaan yli 60-vuotiaille ja niille jotka eivät ole saaneet aiemmin rokotetta.

Katso rokotehinnasto tästä.

 

Yhteenveto

Influenssa on suurimmalle osalle meistä vain jokavuotinen nuhakuume. Influenssa voi kuitenkin olla astetta hankalampi tauti yli 60-vuotiaille. Henkilön jo olemassa olevat perussairaudet voivat pahentua vakavamman influenssatartunnan myötä ja siksi on heidän kannattaa ottaa rokote aina influenssakauden alkaessa. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan.

Tänä vuonna Trinitaksessa on kaksi erillaista rokotetta saatavilla influenssaa vastaan. Voit ottaa joko tavallisen tai korkea-annoksisen influenssarokotteen. Korkea-annoksinen influenssarokote on tarkoitettu yli 60-vuotiaille ja tavallinen influenssarokote antaa riittävän suojan influenssaa vastaan aikuisille ja lapsille.

 

Siirry sivun alkuun