Pneumokokkirokote

Pneumokokkirokote

Pneumokokkibakteeri (Streptococcus pneumoniae) on ihmisten ylähengitysteissä esiintyvä bakteeri, joka voi aiheuttaa lieviä tai vakavampia sairauksia. Pneumokokki leviää pisaratartuntana ihmisten yskiessä tai aivastaessa. Tämän takia hyvä käsihygienia, oikein yskiminen ja terveelliset elintavat ovat tärkeitä etenkin influenssakautena. Pneumokokkirokote on paras suoja pneumokokkia vastaan.

Pneumokokkirokotteen ajanvaraus

 • Pneumokokkirokotukseen voit varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3211) asiakaspalveluun.

 • Rokoteajan voit myös varata tulemalla suoraan Lääkäritaloon.

 • Mikäli haluat tilata hoitajan rokottamaan kotiin Turun alueella, voit soittaa asiakaspalveluumme (010 574 3210).

Pneumokokkirokote

Miksi pneumokokkirokote kannattaa ottaa?

Vanhuksille, kroonisesti sairaille henkilöille ja alle 5-vuotiaille lapsille pneumokokki voi aiheuttaa vakavia oireita. Näillä ryhmillä on heikompi tai kehittymättömämpi immuunipuolustus. Pneumokokki iskee usein sairastetun flunssan jälkeen, kun ihmisen immuunipuolustus on heikoimmillaan virustartunnan jälkeen.

Pneumokokki on etenkin influenssakaudella merkittävä taudinaiheuttaja yli 50-vuotiailla ja pikkulapsilla. Pneumokokki aiheuttaa tauteja kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehduksia sekä poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Keuhkokuume ja aivokalvontulehdukset ovat olla vakavia erityisesti iäkkäämmälle väestölle. Pneumokokki aiheuttaa vuosittain noin 500-600 yleisinfektiota, jolloin bakteeri on pääsyt verenkiertoon. Vanhuksilla yleisinfektio voi johtaa kuolemaan.

Bakteeri on lapsilla korvatulehduksien merkittävä taudinaiheuttaja. Juurikin korvatulehdukset ovat perheissä riesana ennen kuin lapset täyttävät kaksi vuotta. Korvatulehdus aiheuttaa lapsille kuumeen, nuhan, ärtyneisyyttä, ruokahaluttomuutta ja korvakipuja.

Milloin pneumokokkirokote kannattaa ottaa?

Lapsille pneumokokkirokote annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti neuvolassa. Aikuisten täytyy huolehtia rokotteen ottamisesta itse. Pneumokokkirokotteen voi ottaa milloin vain. Rokotteen voi hyvin ottaa samaan aikaan influenssarokotteen kanssa.

Varaa aika puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3211) asiakaspalveluun.

Pneumokokkirokotteet

Pneumokokkirokote on ollut mukana kansallisessa rokotusohjelmassa vuodesta 2010 lähtien. Pneumokokkirokotetta suositellaan erityisesti ikääntyneille, riskiryhmiin kuuluville sekä 2010 jälkeen syntyneille lapsille.

Suomessa on tarjolla kolme eri rokotetta pneumokokkibakteeria vastaan. Saatavilla on neljä konjugaattirokotetta ja yksi polysakkariidirokote. Annettu rokote määrätään rokotettavan iän perusteella. Riskiryhmiin kuuluville THL suosittelee pääasiallisesti konjugaattirokotetta. Tällä hetkellä kattavimman suojan konjugaattirokotteista antaa Trinitaksestakin saatava Apexxnar 20 – pneumokikkirokote. Rokote suojaa pneumokokkibakteereilta koko loppuelämän ajan.

Pneumokokin aiheuttamia tulehduksia on mahdollista hoitaa antibiooteilla. Paras tapa suojata itseään tulehduksilta on rokotteen ottaminen. Pneumokokkibakteeri on viime aikoina osoittautunut vastustuskykyisemmäksi antibiootteja vastaan. Rokote kannattaa siis aina ottaa jos kuulut taudin riskiryhmään.

Pneumokokkirokote hinta

Pneumokokki riskiryhmät

Kaikki voivat sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin. Pneumokokkibakteeri voi olla erityisen hankala seuraaville ryhmille.

 • Yli 65-vuotiaat.

 • Pikkulapset.

 • Diabetesta sairastavat.

 • Sydänsairailla.

 • Ihmiset jolla on hengitystiensairaus tai tulehduksellinen sairaus.

Pneumokokkitaudille alistavat sairaudet ja muut tekijät

Muut sairaudet ja tekijät jotka voi altistaa pneumokokkitaudeille.

 • Runsas alkoholin käyttö.

 • Tupakointi.

 • Munuaisen tai maksan vajaatoiminta.

 • Pernan vajaatoiminta tai puuttuminen.

 • Immuunipuutokset tai elinsiirrot.

 • Pahanlaatuiset sairaudet.

Mitä maksaa pneumokokkirokote?

Trinitaksessa konjugaattirokote Apexxnar maksaa 124€. Hinta sisältää pistopalkkion ja toimistomaksun. Varaa aika rokotukseen puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3211) asiakaspalveluun.

Siirry sivun alkuun