Uniapnea

Uniapnea

Mikä on uniapnea?

Uniapnea on sairaus, johon liittyy unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapneassa ylähengitystiet ahtautuvat toistuvasti unen aikana ja aiheuttavat siten hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumista. Näiden seurauksena veren happipitoisuus laskee ja verenpaine voi kohota. Hengityskatkoksen ja veren happipitoisuuden laskun seurauksena, aivot herättävät nukkujan, ja yöuni on katkonaista. Kyseessä on siis vakava unihäiriö, joka rikkoo unen rakennetta ja häiritsee siten elintärkeiden unenaikaisten fysiologisten toimintojen toteutumista.

Uniapnean oireet ja terveysriskit

Uniapneasta kertovia oireita voivat olla:

 • unenaikaiset hengityskatkokset
 • äänekäs kuorsaus
 • levoton uni
 • heräilyt
 • yöhikoilu
 • aamuinen päänsärky
 • suun kuivuus
 • väsymys
 • keskittymiskyvyn puute
 • muistiongelmat
 • ärtyneisyys
 • masentuneisuus

Hoitamattomana uniapnean terveyttä heikentävät seuraamukset ovat merkittäviä. Uniapnea lisää riskiä sydäninfarktiin, aivoverenkierronhäiriöihin sekä eteisvärinään. Uniapnealla on myös yhteys kohonneeseen verenpaineeseen, 2 tyypin diabetekseen. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän – ja verisuonitauteihin. Hoitamatonta uniapneaa sairastavan tapaturmariski työssä ja liikenteessä on korkeampi kuin samanikäisillä aikuisilla keskimäärin, ja esimerkiksi riski nukahtaa rattiin on jopa kuusi kertaa suurempi.

Uniapnean esiintyvyys

Uniapneaa esiintyy miehillä ja naisilla, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Yleisintä se on 40-65- vuotiailla ja ylipaino on merkittävin uniapnealle altistava tekijä. Uniapneapotilaiden kirjo on kuitenkin laaja, ja esimerkiksi kolmasosa uniapneapotilaista on normaalipainoisia. Rakenteelliset tekijät saattavat olla myös syynä uniapnealle, kuten lyhyt ja paksu kaula, ahdas nenä tai nielu sekä kookkaat nielurisat. Naisten kohdalla vaihdevuosi-iän ohittaneilla on esiintynyt enemmän uniapneaa kuin sitä nuoremmilla.

Suomessa uniapneaa sairastaa 9-24% väestöstä. Ongelmallista on se, että iso osa uniapneaa sairastavista on vielä tunnistamatta ja siten hoitamatta. Tunnistamisesta tekee haasteellista se, että ihminen sopeutuu vallitsevaan tilanteeseen, vaikka se olisi kaukana normaalista. Uniapnea etenee hiljalleen lievemmästä uniapnean muodosta kohti vaikeampaa tautia ilman asianmukaista hoitoa.

Uniapnean määrittelyä

Uniapnean unenaikaisissa hengityshäiriöissä esiintyy apneoita ja hypopneoita. Apneassa nielun lihakset rentoutuvat ja pehmytkudokset painuvat kiinni, jolloin hengitystiet tukkeutuvat vähintään 10 sekunniksi. Hengityskatkokset voivat pisimmillään olla jopa yli minuutin mittaisia. Hypopneassa hengitystiet ahtautuvat osittain ja ilmavirtaus vähenee yli 50 % vähintään 10 sekunniksi.

Uniapneat voidaan jakaa kolmeen eri uniapnean muotoon; obstruktiivinen uniapnea, sentraalinen uniapnea sekä sekamuotoinen uniapnea. Jaottelun perusteena ovat hengityskatkoksia aiheuttavat syyt. Yleisin näistä on obstruktiivinen uniapnea, jossa nielun lihakset ja pehmytkudokset rentoutuvat unen aikana ahtauttaen ylähengitystiet ja rajoittaen ja estäen hengityksen virtaamisen.

Unihäiriöiden tutkiminen ja hoito

Mikäli olet kokenut esimerkiksi poikkeavaa väsymystä tai läheisesi on toistuvasti todennut hengityskatkoksia ja kuorsausta nukkuessasi, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Trinitas Lääkäritalossa pääset kokeneiden, unihäiriöiden hoitoon perehtyneiden lääkäreiden vastaanotolle ja tutkimuksiin.

Uniapneaa epäiltäessä lääkäri ohjaa sinut unitutkimukseen – yöpolygrafiaan, joka tehdään helposti kotona. Unitutkimuslaitteen noudat sovittuna aikana ja sairaanhoitajamme opastavat sinua laitteen käytössä. Tutkimus on vaivaton ja kivuton. Tutkimus on yhden yön mittainen ja laite palautetaan takaisin tutkimuksen jälkeisenä päivänä. Tutkimuksen tulokset saat nopeasti lääkäriltäsi ja tulosten pohjalta sinulle laaditaan tarvittaessa yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Mikäli olet saanut uniapneadiagnoosin, on sinun mahdollista aloittaa CPAP-laitehoito kauttamme, riippumatta siitä oletko julkisen tai yksityisen terveydenhuollon asiakas. Tarjoamme nopean ja helpon hoidon aloituksen sekä seurannan, jos esimerkiksi jonotusaikasi erikoissairaanhoitoon on tarpeettoman pitkä. CPAP- laite on joko vuokrattavissa tai laitteen voi ostaa omaksi. Sairaanhoitajamme auttavat hoidon aloituksessa. Tuemme myös hoidon seurannassa ja voit aina kääntyä puoleemme, mikäli sinulla herää kysymyksiä.

Siirry sivun alkuun