Uniapnea

Uniapnea

Uniapnea

Uniapnea on sairaus, johon liittyy unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapneassa ylähengitystiet ahtautuvat toistuvasti unen aikana ja aiheuttavat siten hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumista. Näiden seurauksena veren happipitoisuus laskee ja verenpaine voi kohota.

Hengityskatkoksen ja veren happipitoisuuden laskun seurauksena, aivot herättävät nukkujan, ja yöuni on katkonaista. Kyseessä on siis vakava unihäiriö, joka rikkoo unen rakennetta ja häiritsee siten elintärkeiden unenaikaisten fysiologisten toimintojen toteutumista.

Trinitaksesta apua uniapneaan

Mikäli epäilet itselläsi unipaneaa tai sinulla on uniapnean hoitoon liittyviä kysymyksiä, voit varata ajan Trinitakseen lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Trinitaksen lääkärit ovat valmiina auttamaan sinua uniongelmissa. Hoitamaton uniapnea on syytä hoitaa ajoissa.

 • Varaa aika kätevästi nettiajanvarauksen kautta tästä.

 • Voit myös varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3211) vastaanotolle.

Uniapnea

Uniapnean oireet ja terveysriskit

Usein luullaan että uniapnean ainoat oireet ovat yön aikana esiintyvät hengityskatkokset ja äänekäs kuorsaus. Vaikka uniapnea yleisesti tunnistetaan näistä oireista, liittyy tähän sairauteen myös muita oireita. Potilas ei usein itse havaitse kaikkia oireita yön aikana nukkuessaan ja siksi läheisillä on tärkeä rooli oireiden havaitsemisessa. Uniapnea voi myös aiheuttaa väsymystä päiväsaikaan, nukahtelua tai muistihäiriöitä. Jos näitä oireita esiintyy, on mahdollisesta uniapneasta hyvä puhua lääkärin kanssa.

Uniapnean oireita

 • Unenaikaiset hengityskatkokset

 • Äänekäs kuorsaus

 • Levoton uni tai heräily

 • Yöhikoilu

 • Lisääntynyt yöllinen virtsaamistarve

 • Yölliset rytmihäiriöt

 • Aamuinen päänsärky

 • Suun kuivuminen

 • Väsymys ja ärtyneisyys

 • Keskittymiskyvyn puute

 • Muistiongelmat

 • Masentuneisuus

Uniapneaa sairastavan henkilön riski sairastua muihin sairauksiin on koholla

Hoitamattomana uniapnean terveyttä heikentävät seuraamukset ovat merkittäviä. Uniapnea lisää riskiä sydäninfarktiin, aivoverenkierronhäiriöihin sekä eteisvärinään. Uniapnealla on myös yhteys kohonneeseen verenpaineeseen ja 2 tyypin diabetekseen. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän – ja verisuonitauteihin. Hoitamatonta uniapneaa sairastavan tapaturmariski työssä ja liikenteessä on korkeampi kuin samanikäisillä aikuisilla keskimäärin, ja esimerkiksi riski nukahtaa rattiin on jopa kuusi kertaa suurempi.

Uniapnea oireet

Uniapnean syyt

Uniapneaa esiintyy miehillä ja naisilla, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Yleisintä se on 40-65- vuotiailla ja ylipaino on merkittävin uniapnealle altistava tekijä. Noin puolet uniapneasta kärsivistä ovat ylipainoisia. Uniapneapotilaiden kirjo on kuitenkin laaja, ja esimerkiksi kolmasosa uniapneapotilaista on normaalipainoisia.

Rakenteelliset tekijät saattavat olla myös syynä uniapnealle, kuten lyhyt ja paksu kaula, ahdas nenä tai nielu sekä kookkaat nielurisat. Naisten kohdalla vaihdevuosi-iän ohittaneilla on esiintynyt enemmän uniapneaa kuin sitä nuoremmilla. Alkoholin nauttiminen tai rauhoittavien lääkkeiden ottaminen voi myös pahentaa uniapnean oireita.

Uniapnean esiintyvyys

Suomessa uniapneaa sairastaa 9-24% väestöstä. Ongelmallista on se, että iso osa uniapneaa sairastavista on vielä tunnistamatta ja siten hoitamatta. Tunnistamisesta tekee haasteellista se, että ihminen sopeutuu vallitsevaan tilanteeseen, vaikka se olisi kaukana normaalista. Uniapnea etenee hiljalleen lievemmästä uniapnean muodosta kohti vaikeampaa tautia ilman asianmukaista hoitoa.

Mikäli sinulla on unen kanssa ongelmia ja mietit onko sinulla uniapnea, kannattaa sinun kääntyä lääkärin puoleen pikimmiten jotta hoito saadaan aloitettua.

Uniapnean määrittelyä

Uniapnean aiheuttamia unenaikaisia hengityskatkoksia kutsutaan apneaksi ja hypoapneaksi. Apneassa nielun lihakset rentoutuvat ja pehmytkudokset painuvat kiinni, joka johtaa ylähengitysteiden tukkeutumiseen vähintään 10 sekunniksi. Hengityskatkokset voivat pisimmillään olla jopa yli minuutin mittaisia. Hypopneassa hengitystiet ahtautuvat osittain ja ilmavirtaus vähenee yli 50 % vähintään 10 sekunniksi.

Uniapneat voidaan jakaa kolmeen eri uniapnean muotoon. Jaottelun perusteena ovat hengityskatkoksia aiheuttavat syyt. Uniapnean eri muodot ovat:

Obstruktiivinen uniapnea (OSA)

Yleisin uniapnea on obstruktiivinen uniapnea, jossa nielun lihakset ja pehmytkudokset rentoutuvat unen aikana ahtauttaen ylähengitystiet, ja samalla rajoittaen tai estäen hengityksen virtaamisen. Mikäli uniapnea johtaa unihäiriöihin ja sen myötä päiväväsymykseen, on kyseessä obstruktiivinen uniapnea.

Sentraalinen uniapnea (CSA)

Sentraalinen uniapnea on harvinaisempi uniapneamuoto. Hengitystiet pysyvät nukkuessa avoimena, mutta hengitys pysähtyy. Pysähdykset johtuvat siitä, kun aivot lopettavat signaalien lähettämisen hengityslihaksille unen aikana.

Sekamuotoinen uniapnea

Sekamuotoista uniapneaa sairastavalla voi olla sekä sentraalisen ja obstruktiivisen uniapnean oireita.

Uniapnean asteet

Uniapnea jaetaan kolmeen eri ryhmään vaikeusasteen mukaan. Vaikeusasteet luokitellaan sen mukaan, montako hengityskatkosta (apnea) tai hengityksen vaimentumaa (hypoapnea) potilaalla esiintyy tunnissa.

 • Lievä uniapnea: 5-15 hengityskatkosta tai hengityksen vaimentumaa tunnissa.

 • Keskivaikea uniapnea: 16-30 hengityskatkosta tai hengityksen vaimentumaa tunnissa.

 • Vaikea uniapnea: yli 30 hengityskatkosta tai hengityksen vaimentumaa tunnissa.

Hengityskatkokset

Uniapnean hoito ja tutkiminen

Mikäli olet kokenut esimerkiksi poikkeavaa väsymystä tai läheisesi on toistuvasti todennut hengityskatkoksia ja kuorsausta nukkuessa, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Trinitas Lääkäritalossa pääset kokeneiden, unihäiriöiden hoitoon perehtyneiden lääkäreiden vastaanotolle ja tutkimuksiin.

Yöpolygrafia

Uniapneaa epäiltäessä lääkäri ohjaa sinut unitutkimukseen – yöpolygrafiaan, joka tehdään helposti kotona. Unitutkimuslaitteen noudat sovittuna aikana ja sairaanhoitajamme opastavat sinua laitteen käytössä. Tutkimus on vaivaton ja kivuton. Tutkimus on yhden yön mittainen ja laite palautetaan takaisin tutkimuksen jälkeisenä päivänä. Tutkimuksen tulokset saat nopeasti lääkäriltäsi ja tulosten pohjalta sinulle laaditaan tarvittaessa yksilöllinen hoitosuunnitelma.

CPAP-hoito (Continuous Positive Airway Pressure)

Mikäli olet saanut uniapneadiagnoosin, voidaan CPAP-hoito aloittaa kauttamme, riippumatta siitä oletko julkisen tai yksityisen terveydenhuollon asiakas. Tarjoamme nopean ja helpon hoidon aloituksen sekä seurannan, jos esimerkiksi jonotusaikasi erikoissairaanhoitoon on tarpeettoman pitkä. CPAP-laite on joko vuokrattavissa tai laitteen voi ostaa omaksi. Sairaanhoitajamme auttavat hoidon aloituksessa. Tuemme myös hoidon seurannassa ja voit aina kääntyä puoleemme, mikäli CPAP-hoito herättää kysymyksiä.

Uniapnean itsehoito

Jos epäilet uniapneaa ja olet ylipainoinen, on laihdutus paras keino päästä alkuun. Alkoholin vähentäminen ja rauhoittavien lääkkeiden välttäminen on myös hyvä keino pienentää uniapnean riskiä. Tupakointi aiheuttaa limakalvojen turvotusta hengitysteissä ja siksi tupakointi olisi syytä lopettaa mikäli epäilet uniapneaa. Nukkuma-asentoa voi myös muokata, jos huomaat että kuorsaat ainoastaan selällään nukkuessa.

Siirry sivun alkuun