Matkailijan rokotukset

Matkailijan rokotukset

Matkailijan rokotukset

Ennen matkalle lähtöä, kannattaa selvittää kohdemaan mahdolliset terveysvaarat ja suositeltavat rokotukset. Rokotusten ottaminen tulisi huomioida matkan suunnitteluvaiheessa. Jos olet lähdössä pidemmälle kaukomatkalle, on usein tarve ottaa montakin rokotetta. Mikäli olet suuntaamassa Länsi-Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan pärjäät usein hyvin Suomessa saadulla rokotesuojalla (jäykkäkouristus-kurkkumätä ja hinkuyskä).

Trinitas auttaa matkailijan rokotusasioissa

Matkailijan rokotuksiin on syytä varata aika jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tarvittavista rokotuksista kannattaa ottaa selvää 1-2 kuukautta ennen matkaa, jotta rokotukset ja matkalle tarvittavat lääkitykset saadaan huolehdittua kuntoon ennen matkalle lähtöä. Ajoissa otetut rokotukset antavat suojan heti matkan alkupäivinä.

Matkailijan rokotukset ja näiden saatavuus on hyvä varmistaa ennen rokotuksille tuloa tekemällä ajanvaraus asiakaspalveluumme soittamalla. Aiemmat rokotustiedot, esimerkiksi rokotuskortti, on hyvä ottaa mukaan rokotuskäynnille. Trinitas Lääkäritalossa laadimme sinulle henkilökohtaisen rokotussuunnitelman kohdemaan riskit huomioiden.

Ajanvaraus

  • Matkailijan rokotuksia varten voit varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3210) vastaanotolle.
  • Rokoteajan voit myös varata tulemalla suoraan Lääkäritaloon.
  • Mikäli haluat tilata hoitajan rokottamaan kotiin Turun alueella, voit soittaa asiakaspalveluumme (010 574 3210).
Twinrix rokote

Selvitä tarvittavat rokotukset hyvissä ajoin ennen matkaa

Matkailija saattaa ulkomailla kohdata terveysriskejä jota kotimaassa harvemmin kohtaa. Eksoottisissa maissa riskejä esiintyy useammin ja tämän perusteella on entistä tärkeämpää, että ottaa matkailijan rokotukset ajoissa. Jos selvität mitkä rokotukset saatat tarvita 1-2 kuukautta ennen matkaa, ehdit hyvin ottaa kaikki tarvittavat rokotukset ennen lähtöä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen matkaopas kannattaa myös lukea läpi ennen matkaa.

Olemme keränneet listan rokotteista joita suositellaan kaikille jotka ovat lähdössä matkalle. Trinitaksen asiakaspalvelu auttaa aina mikäli sinulla on kysymyksiä rokotteista.

Hepatiitti A ja B -rokote

Hepatiitti A ja B -rokotetta tarvitaan melkein aina, jos matkailija lähtee pidemmälle matkalle. Hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Erityisesti B-hepatiitti voi olla luonteeltaan hyvin vakava. B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Hepatiitti A:n tartuntalähteenä on usein viruksella saastunut vesi, saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai saastuneet jääkuutiot.

Järkevintä on usein ottaa A+B yhdistelmärokote. Kyseinen rokote antaa elinikäisen suojan B-hepatiittia ja ainakin 30 vuoden suojan A-hepatiittia vastaan.

Rokotteen perusaikataulu: Toinen annos kuukauden jälkeen ensimmäisesta ja kolmas annos kuuden kuukauden jälkeen toisesta annoksesta.

Nopeutettu aikataulu: Toinen annos viikon jälkeen ensimmäisestä ja kolmas annos kolme viikkoa toisesta annoksesta.

Japanin aivotulehdusrokote

Japanin aivotulehdus on vakava virusinfektio joka leviää hyttysten myötä. Virus aiheuttaa kuumetta ja päänsärkyä. Sairastuneilla on usein vain lieviä oireita, mutta joillekin kehittyy vaikeampi tauti.

Tautia esiintyy Aasian trooppisilla alueilla kuten Japanissa, Intiassa ja Pakistanissa. Rokotetta voi tarvita jos liikkuu riskialueiden maaseuduilla yli neljän viikon ajan. Alle kuukauden kestävällä turistimatkalla rokotetta ei pääsääntöisesti tarvita.

Keltakuumerokote

Keltakuume on virustauti joka leviää hyttysenpuremasta. Kyseessä akuutti verenvuotokuume. Ensioireisiin kuuluu päänsärky, lihaskivut, pahoinvointi ja kuume. Suurin osa tartunnan saaneista parantuvat ensioireiden jälkeen. Osalle kehittyy vakavampi tauti johon kuuluu verenvuoto, maksan sekä munuaisten vajaatoiminta ja ihon sekä silmien keltaisuutta.

Keltakuumerokotetta suositellaan heille jotka liikkuvat Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa. Rokotusta tarvitaan etenkin jos liikutaan metsissä ja maaseudulla. Rokotusaikatauluun kuuluu yksi annos, joka antaa elinikäisen suojan. Rokote on hyvä ottaa pari viikkoa ennen matkaa.

Osa maista edellyttää myös rokotustodistusta otetusta keltakuumerokotteesta.

Kolerarokote

Turistimatkalle kolerarokotetta tarvitaan harvemmin. Taudin voi välttää kunhan huolehtii hyvästä käsi- ja elintarvikehygieniasta. Rokotusta suositellaan heille jotka liikkuvat taudin esiintymisalueilla joissa on huonot hygieeniset olot.

Kolera on bakteerin aiheuttama ripulitauti. Rokote annetaan suun kautta kolmena annoksena. Kaksi annosta ennen matkalle lähtöä ja tehosterokote vielä matka jälkeen. Rokotesuoja on voimassa kaksi vuotta.

Meningokokkirokote

Meningokokki on bakteeri joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen tai yleisinfektion. Tauti tarttuu pisaran välityksellä henkilöstä toiseen. Rokotus on harvoin tarpeellinen turistimatkalle. Rokotustarpeista kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa ennen matkaa.

Meningokokki esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta eniten bakteeria esiintyy Afrikassa Saharan eteläpuolella.

MPR-rokote

MPR-rokotusten tarkoitus on suojata tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta. MPR-rokote on annettu kaikille vuoden 1975 jälkeen syntyneille. Matkailijalla pitäisi olla kyseinen rokote otettu tai sairastettujen tautien suoja voimassa.

Hepatiitti rokote
Siirry sivun alkuun