Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotus

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote

Trinitaksesta saat rokotteen jolla suojaudut tehokkaasi kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristus- ja kurkkumätäbakteerien aiheuttamat taudit voivat olla hengevaarallisia. Jäykkäkouristusrokote (Tetanus-rokote) annetaan harvemmin yksistään. Usein annetaan yhdistelmärokote joka samalla suojaa kurkkumädältä tai/ja hinkuyskältä.

Jäykkäkouristusrokotteen ajanvaraus

  • Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen voit varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3210) vastaanotolle.

  • Rokoteajan voit myös varata tulemalla suoraan Lääkäritaloon.

  • Mikäli haluat tilata hoitajan rokottamaan kotiin Turun alueella, voit soittaa asiakaspalveluumme (010 574 3210).

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote

Jäykkäkouristuksen ja kurkkumädän oireet

Jäykkäkouristus on henkeä uhkaava tauti joka voi johtaa kouristeluun ja hengitysongelmiin. Korkean rokotuskattavuuden ansiosta jäykkäkouristusta esiintyy harvemmin Suomessa. Jäykkäkouristusrokote on yksi tärkeimistä rokotteista, koska bakteeri ei tartu ihmisestä toiseen ja tartuntaa ei aina huomaa. Tartunnan voi saada jos saatuun haavaa joutuu hiekkaa tai multaa, sillä maaperästä löytyy tetanusbakteerin itiöitä.

Kurkkumätä on näin päivinä onneksi hyvin harvinainen tauti ja mahdolliset tautitapaukset ovat aina maahan tuotuja. Aiemmin tautiin menehtyivät pääasiallisesti lapset. Kurkkumätäbakteerin pääasiallinen lisääntymispaikka on nielu, jossa se saa aikaa kaulan turpoamisen. Turvotus voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja pahimmassa tapauksessa maksa- ja sydänvaurioon. Rokote antaa suojan kurkkumätäbakteerin erittämältä myrkyltä.

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (DT-yhdistelmärokote)

Jäykkäkouristus-kurkkumätäsuoja (tetanus-difteria eli dT tai DT) on hyvä pitää kunnossa läpi elämän. Rokote on tehokas suoja kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristus eli tetanus on tauti, jonka aiheuttaa maaperässä elävän bakteerin myrkky, ja tartunnan voi maaperästä saada haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta. Kurkkumätä eli difteria puolestaan tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden ja haavaeritteiden välityksellä. Tartunta edellyttää siis läheistä kontaktia sairastuneeseen tai bakteeria kantavaan henkilöön. 

Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja jäykkäkouristuksen kohdalla tähän on tullut muutoksia. Aikuinen saa tehosteen 25, 45 ja 65 vuotiaana. 25-vuotiaat saavat tässä tapauksessa usein dtap-rokotteen tehosteena. Alle 65-vuotiaat tarvitsevat dt-rokotteen tehosteen 20 vuoden välein ja yli 65-vuotiaat tarvitsevat tehosteen 10 vuoden välein. Tapaturmatilanteissa voidaan tehosterokote antaa tarpeen mukaan aikaisemminkin. Sairastettu jäykkäkouristus tai kurkkumätä ei suojaa taudilta. Rokotukset ovat ainoa tapa suojautua taudilta.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote (dtap-rokote)

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote (lyhenne dtap) suojaa edellisen lisäksi myös hinkuyskältä. Hinkuyskä on erityisen vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta. Aikuisten suojaus rokotteella on tehokas tapa estää hinkuyskän leviäminen imeväisille. Rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan joka annetaan 14-15 ja 25-vuotiaille. Rokotetta annetaan usein myös tapaturmatilanteissa.

Hinkuyskäepidemioita ei esiinny Suomessa enää ollenkaan rokotteiden ansiosta. Rokotteen teho on noin 80% ja suoja kestää viitisen vuotta. Vaikka suoja onkin lyhytkestoisempi, ei laajoja epidemioita olla nähty. Paikallisia epidemioita nähdään, mutta harvakseen.

Muista ylläpitää rokotussuojaasi

Aikuisten tulisi itse huolehtia omasta rokotussuojastaan. Jos olet alle 65-vuotias, pitäisi jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote ottaa aina 20 vuoden välein. Yli 65-vuotiaat tarvitsevat tehosteen 10 vuoden välein.

Esimerkiksi iäkkäillä jäykkäkouristusrokote ja kurkkumätärokote on hyvä ottaa ennen ulkomaanmatkoja jos viime tehosteesta on aikaa. Iäkkäillä tehosteväli on aina 10 vuotta.

Trinitaksen asiantuntijat auttavat mielellään mikäli sinulla on kysyttävää rokotuksista tai tarvitset rokotuksia ennen ulkomaanmatkaa.

Kurkkumätärokote
Siirry sivun alkuun