Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotus

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote

Jäykkäkouristus-kurkkumätäsuoja (tetanus-difteria eli dT tai DT) on hyvä pitää kunnossa läpi elämän. Jäykkäkouristus eli tetanus on tauti, jonka aiheuttaa maaperässä elävän bakteerin myrkky, ja tartunnan voi maaperästä saada haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta. Kurkkumätä eli difteria puolestaan tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden ja haavaeritteiden välityksellä. Tartunta edellyttää siis läheistä kontaktia sairastuneeseen tai bakteeria kantavaan henkilöön. 

Alle 65-vuotiaat tarvitsevat jäykkäkouristus-kurkkumätärokotetehosteen 20 vuoden välein ja yli 65-vuotiailla tehosteväli on 10 vuotta. Tapaturmatilanteissa voidaan tehosterokote antaa tarpeen mukaan aikaisemminkin.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote (lyhenne dtap) suojaa edellisen lisäksi myös hinkuyskältä. Hinkuyskä on erityisen vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta. Aikuisten suojaus rokotteella on tehokas tapa estää hinkuyskän leviäminen imeväisille.

Siirry sivun alkuun