Ajokorttitodistus

Lääkärinlausunto ajoterveydestä

Lääkärinlausunto ajoterveydestä

Ikä tuo mukanaan liikenteessä tarvittavaa malttia ja viisautta. Matkaan tulee kuitenkin myös mutkia: ikääntymisen ja sairauksien myötä koemme ajokykyymme vaikuttavia muutoksia aistien ja kehon toiminnoissa. 

Trinitaksen lääkärit ymmärtävät iän ja sairauksien mukanaan tuomat ajoterveyden haasteet. Selvitämme kehosi terveydentilan, koska se liittyy keskeisesti ajoterveyteesi. Autamme sinua samalla mielekkään lääkityksen löytämisessä esimerkiksi ajoterveyden suhteen. Trinitaksessa perehdymme ajoterveyteesi aina kokonaisvaltaisesti.

Varaa aika ajoterveystarkastukseen
(laajennettu lääkärinlausunto)

Trinitaksessa ajokorttitodistus hoituu helposti varaamalla ajan vastaanotolle puhelimitse tai kätevästi verkkoajanvarauksemme kautta. Varaathan aina 45-60minuuttia ajokorttitarkastusta varten. Teemme tavallisten ajoterveystarkastusten lisäksi laajennettuja ajoterveystarkastuksia sekä erikoislääkärin lausuntoa vaativia ajoterveyslausuntoja. 

Ajokorttitodistus – muistilista

Laajennettu lääkärinlausunto ajoterveydestä
 • Varaa aika Trinitakselta lääkärinlausunto ajokorttitodistusta varten.
  • Ajanvaraus onnistuu soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3211) vastaanotolle.
  • Tai varaa aika yleislääkärille tai geriatrian erikoislääkärille verkkoajanvarauksen kautta (Huom! 45-60min aika).
 • Tarkastukseen sisältyy lääkärin tutkimus ja tarvittavat testit, arvio terveydentilastasi ja itse ajokorttitodistus. Et tarvitse lähetettä tutkimuksia varten.
 • Tiedon vaadittavasta lääkärinlausunnosta olet saanut lausuntoa pyytävältä viranomaiselta (Traficom tai poliisi).
 • Ajoterveystarkastuksessa aiemmat tiedot mahdollisista perussairauksistasi ja lääkityksistäsi saamme luvallasi Kannasta vastaanoton yhteydessä.
 • Läheistesi kokemukset mahdollisista ajamiseen ja terveydentilaasi liittyvistä ongelmista tukevat ajoterveysarvion tekemistämme.
 • Otathan tarkastukseen mukaasi käytössäsi olevat silmälasit sekä ajokortin.
 • Mikäli olet saanut viranomaiselta etukäteen täytettäväksi lomakkeita ajokorttitarkastusta varten, niin tuothan ne täytettynä mukanasi.
 • Saavuthan paikalle 15min ennen vastaanottoaikaasi, jotta hoitaja voi tehdä etukäteen tarvittavat testit, kuten näöntutkimuksen ja mahdollisen muistitestin.
 • Ajokorttitodistus on voimassa kuusi kuukautta myöntämispäivästä alkaen.


Tietoa ajokorttitodistuksista

Ajokortin uudistaminen on ajankohtaista silloin kun voimassaoloaika on päättymässä. Ajokortin voi uudistaa 6 kuukautta ennen viimeistä voimassaolopäivää. Uudistamisen voi tehdä paikan päällä Ajovarman toimipisteessa tai Traficomin sähköisten palvelun kautta. Uusi ajokortti astuu voimaan heti uudistamispäivänä ja on voimassa 2, 5 tai 15 vuotta.

Ajokorttia uudistaessa tarvitaan usein ajokorttitodistus. Varaa silloin aika lääkärintarkastukseen, missä asiantuntijat käyvät läpi kaikki ajoterveyteen liityvät seikat. Ajokorttitodistus on joko lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto. Minkälaisen lääkärinlausunnon juuri sinä tarvitset, riippuu ajokorttiluokasta ja iästäsi. Ajokorttiluokkia on kaksi:

 1. Ryhmä 1: AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE -ajokortti. Tähän kuuluu esimerkiksi henkilöautot, pakettiautot ja moottoripyörät.

 2. Ryhmä 2: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE -ajokortti. Tähän kuuluu esimerkiksi kuorma-autot ja linja-autot.

Ryhmän 1 ajokortin uusiminen

Jos haet uudistamista viimeistään sinä päivänä kun täytät 70 vuotta, et tarvitse lääkärinlausuntoa.

Mikäli uudistat ajokorttisi 70-vuotissyntymäpäiväsi jälkeen, tulet tarvitsemaan laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystäsi.

Ryhmän 2 ajokortin uusiminen

Jos olet täyttänyt 45 vuotta siihen mennessä kun ajokorttisi voimassaolo päättyy, tarvitset lääkärinlausunnon ajokyvystä.

Laajennettu lääkärinlausunto on pakollinen jos olet uusimassa ajokorttia 68 ikävuoden jälkeen.

Huomioithan että voit aina alentaa ajo-oikeuttasi, mikäli sinulla ei enää ole tarvetta 2 ryhmän ajokorttiluokille. Tässä tilanteessa ajokorttitodistus ei enää ole pakollinen kun olet uudistamassa ajokorttiasi.

Ajokortin uusiminen 70v. täytettäessä

Traficom lähettää sinulle kirjeen, jossa muistutetaan ajokortin uudistamisesta n. 4 kuukautta ennen kuin ajokorttisi voimassaolo päättyy. Kirjeen mukana saat esitietolomakkeen, joka tulee täyttää ennen lääkäriin menoa. Ota mukaan lääkärintarkastukseen täytetty esitietolomake ja ajokortti.

Kun täytät 65 vuotta, niin ajokorttisi on voimassa enintään 5 vuotta kerrallaan. Jos olet uudistanut ajokorttisi ennen kuin täytät 70 vuotta, niin et tarvitse lääkärintodistusta. Kun olet täyttänyt 70 vuotta, niin tarvitset laajennetun lääkärinlausunnon ajokortin uusimista varten.

Ota huomioon, että jos haluat säilyttää ryhmän 2 ajokortin, niin sinun tulee toimittaa lääkärinlausunto, kun olet täyttänyt 45 vuotta tai laajennettu lääkärinlausunto, jos olet täyttänyt jo 68 vuotta. Ryhmän 2 ajokortti on voimassa 2 vuotta kerrallaan, sen jälkeen kun olet täyttänyt 68v.

Ajokortin uusiminen 75 -vuotiaana

Kun olet täyttänyt 65 vuotta, niin ryhmän 1 (henkilöautot, moottoripyörät, mopot, mopoautot ja traktorit) ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan. Jos olet uusinut ajokorttisi, ennen kuin täytit 70 vuotta, niin sinun tulee toimittaa ajokorttitodistusta varten laajennettu lääkärinlausunto, kun uusit ajo-oikeuttasi 75-vuotiaana. Jos terveyden tilassasi ei tapahdu muutoksia, niin ajokortin uusiminen 80 vuotiaana toimii samalla tavalla.

Jos sinulla on ryhmän 2 ajokortti, niin täytettyäsi 68 vuotta ajokorttisi on voimassa aina 2 vuotta kerrallaan ja tarvitset ajokortin uusimista varten laajennetun lääkärinlausunnon. Moni autoilija luopuukin tässä vaiheessa ryhmän 2 ajo-oikeudesta, jolloin ryhmän 1 ajokortti on voimassa pidempään.

Ota myös huomioon, että ajokorttisi on voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka siihen olisi merkitty myöhäisempi voimassaoloaika. Saat kuitenkin muistutuksen Liikenne- ja viestintävirastolta, kun ajo-oikeutesi on päättymässä.

 
Ajokorttitodistus


Ajokorttitodistuksen hinta

Ajokorttitodistuksien hinnasto:

 • Lääkärinlausunto ajoterveydestä – 78,00€
 • Laajennettu ajokorttitodistus ( yli 70v.) – 110,00€
 • Erikoislääkärin (geriatri, neurologi) laajennettu ajokorttitodistus – 165,00€

Muutokset ajoterveydessä

Ajoterveyteen vaikuttavista tärkeimmistä tekijöistä on ikääntyminen ja sen tuomat haasteet. Ajoterveyteen vaikuttavat mahdolliset sairaudet ja näiden hoidon tila. Terveysongelmat lisääntyvät usein iän myötä ja siksi näiden vaikutusta ajokykyyn täytyy arvioida aika ajoin. Sairaudet ja niiden hoitamatta jättäminen tai epätasapainossa oleva hoito ovat suurimmat syyt miksi oma ajoterveys heikkenee.

Muutokset ajoterveydessä voivat olla nopeita tai ne voivat pahentua hitaasti ajan myötä. Sairauksien tuomat vaikeudet eivät kuitenkaan aina ole pysyviä, vaan joskus kyse on väliaikaisesta haitasta. Yleisiä sairauksia, jotka voivat vaikuttaa ajoterveyteen ovat:

 • Sydän- ja verisuonisairaudet

 • Epilepsia

 • Diabetes

 • Muistisairaudet

Jos omassa tai läheisesi terveydentilassa tapahtuu muutoksia, kannattaa miettiä miten nämä muutokset voivat vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Vaikka olisikin kyse lievästä sydänsairauksesta, aivoverenkiertohäiriöstä tai masennuksesta, kannattaa näiden vaikutukset ajoterveyteen selvittää.

Läheisten merkitys kuljettajan ajoterveyden seuraamisessa on erityisen tärkeää. Itse ei aina huomaa iän tai sairauksien myötä tulevia muutoksia ja siksi läheisten arviot ovat tärkeitä ajokyvyn arvioinnissa. Esimerkiksi muistisairaudet ja hiljalleen etenevät silmäsairaudet on vaikea huomata itse, kunnes asiantuntijat esittelevät sinulle tutkimustulokset. Liikenneturva tarjoaa ikäihmisille oppaan, missä voit itse arvioida oman autoilun sujumista. Opas löytyy tästä. Samalla sivustolla löytyy myös interaktiivinen testi, jonka voit suorittaa omalla kotikoneella. Testi löytyy tästä.

Helpoiten ajanvaraus Trinitaksen vastaanotolle onnistuu nettiajanvarauksen kautta. Trinitaksen asiakaspalvelu auttaa Sinua  aina, kun haluat varata ajan lääkärintarkastukseen puhelimitse. Soita silloin Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3211) vastaanotolle.

Siirry sivun alkuun