Vyöruusurokote

Vyöruusurokote

Vyöruusurokote

Vyöruusu (herpes zoster) on infektiotauti, jonka vesirokkovirus (varicella zoster) aiheuttaa aikuisille. Vyöruusu on erittäin kivuliaana, rakkulaisena ihottumana ilmentyvä infektiotauti, jonka aiheuttaa elimistöön jääneen vesirokkoviruksen aktivoituminen. Vesirokko on tuttu meille kaikille lapsuudesta, koska 95% meistä on elämänsä aikana sairastanut vesirokkoa sen 12 ikävuoteen mennessä. Vyöruusun voi siis saada jokainen, joka on aiemmin sairastanut vesirokon.

Trinitaksessa annettu vyöruusurokote auttaa ehkäisemään vyöruusun puhkeamista ja vyöruusun aiheuttamaa hermokipua.

Vyöruusurokote ajanvaraus

  • Vyöruusurokotukseen voit varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3210) vastaanotolle.

  • Rokoteajan voit myös varata tulemalla suoraan Lääkäritaloon.

  • Mikäli haluat tilata hoitajan rokottamaan kotiin Turun alueella, voit soittaa asiakaspalveluumme (010 574 3210).

Vyöruusurokote

Vyöruusun oireet

Vyöruusu saa alkunsa kun vesirokkovirus aktivoituu myöhemmällä iällä uudestaan. Virus siirtyy heikentyneen immuunijärjestelmän johdosta iholle ja aiheuttaa vyöruusun.

Vyöruusu voi ensin yleensä ilmetä hermokipuna, joka on voi tuntua jatkuvana särkynä tai poltteena, sähköiskumaisena tuikkauskipuna, kutinana tai ihon kosketusarkuutena. Muita oireita voivat olla kuume, päänsärky sekä yleinen sairaudentunne. Hermokipu on usein voimissaan noin viikon ennen kuin ihottuma ilmenee. Vyöruusulle tyypilliset kirkkaat rakkulat ilmestyvät tämän jälkeen.

Vyöruusua sairastavalle ilmaantuu rakkulainen ihottuma. Tyypillisimmin tämä ihottuma on toispuoleisesti keskivartalossa, kuten kyljessä tai pakarassa, tai kasvojen alueella. Joka noin kuudennella vyöruusu esiintyy myös kasvoissa. Ylä- ja alaraajoissa vyöruusun aiheuttamia rakkuloita esiintyy harvemmin.

Rakkulat muuttuvat ajan myötä sameiksi ja rupisiksi. Tässä vaiheessa paranemisvaihe alkaa, joka kestää noin 4-6 viikkoa. Rakkuloista ei yleensä jää ihoon minkäänlaisia jälkiä. Vyöruusun kipua tai kosketusarkuutta on lähes kaikilla potilailla vielä muutamia viikkoja ihottuman parantumisen jälkeen, mutta osalla kipu jää krooniseksi ja voi kestää kuukausia.

Vyöruusu (herpes zoster) sekoitetaan joskus ruusuun (erysipelas) keskenään. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri tautia erilaisilla hoitomenetelmillä. Vyöruusun aiheuttaa virus ja ruusun aiheutta streptokokkibakteeri.

Miksi vyöruusurokote kannattaa ottaa?

Vyöruusu voi puhjeta kaikille niille jotka on sairastanut vesirokon. Iän myötä mahdollisuudet sairastua vyöruusuun kasvaa merkittävästi. Ainoa tapa ehkäistä vyöruusua on rokottautumalla. Rokottautuimen on erityisen tärkeä yli 50-vuotiaille.

Yleensä vyöruusu sairastetaan vain kerran, mutta osa sairastuneista saa taudin uudelleen tai jopa useita kertoja. Vyöruusu sairastetaan useimmiten yli 50-vuotiaana, sillä iän myötä immuunijärjestelmän toiminta heikkenee ja vyöruusun aktivoitumisen riski kasvaa. Noin joka kolmas saa vyöruusun elinaikanaan.

Vyöruusu voi tarttua henkilöstä toiseen rakkuloiden virusten kautta. Tämä on kuitenkin harvinaista. Vaarassa ovat ne henkilöt jotka eivät olet sairastanut vesirokon ja he joilla ennestään on heikko vastustuskyky. Mikäli vyöruusun rakkulat rikkoutuvat, voi ihon alle kehittyä paikallinen bakteeritulehdus. Tulehtunut alue voi siinä tapauksessa punoitta, kuumottaa ja märkiintyä. Aluetta kannattaa silloin puhdistaa usein ja tarvittaessa käyttää antibioottivoidetta.

Vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkkeillä ja kipua voidaan lievittää erilaisilla kipulääkkeillä. Mikäli vyöruusun aiheuttamia rakkuloita on otsan, nenän tai silmän seudulla kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Kovat säryt, laajat rakkulavyöt, heikko yleiskunto, immuunipuutostila tai yli 60 vuoden ikä ovat myös syitä miksi kannattaa lähteä lääkärin puheille.

Vyöruusun jälkitaudit

Vyöruusun yleisin komplikaatio on vyöruusukipujen pitkittyminen. Tällöin ihottuma ja rakkulat parantuvat itsestään, mutta alue on edelleen kivulias. Jos särkevä, pistelevä tai polttava kipu ovat voimissaan vielä monen kuukauden jälkeen, on kyseessä postherpeettinen neuralgia. Postherpeettinen neuralgia on vaikeasti hoidettava jälkitauti ja se voi jatkua kuukausia tai jopa vuosia. 10-30% vyöruusun sairastaneista saavat postherpeettisen neuralgian. 50 vuotta täyttäneillä riski kasvaa merkittävästi.

Aivokalvontulehdus voi ilmetä vyöruusupotilailla vesirokkoviruksen aiheuttamana. Aivokalvontulehduksen oireisiin kuuluu vaikea päänsärky.

Syöpäpotilailla, elimensiirron saaneille ja AIDS-potilailla vyöruusun aiheuttama ihottuma voi levitä koko iholle. Joissakin tapauksissa vyöruusu saa alkunsa vatsaontelon sisällä, mikä voi olla hengenvaarallinen infektio.

Milloin vyöruusurokote kannattaa ottaa?

Kaikille tuttu vesirokkovirus aiheuttaa vyöruusun, siksi vyöruusu voi puhjeta meillä jokaisella. Vyöruusurokotetta suositellaan yli 50-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille joilla on suurentunut riski sairastua vyöruusuun. Rokotteen voi ottaa milloin vain.

Vyöruusurokotteet

Trinitaksessa käytetään GlaxoSmithKlinen rekombinanttirokotetta, joka ei sisällä elävää virusta. Immuunipuutteiset voivat myös ottaa tämän rokotteen. Rokote on tarkoitettu 50 vuotta täyttäneille ja muille täysi-ikäisille joilla on suurentunut riski sairastua vyöruusun. Rokote antaa täyden suojan vasta silloin kun henkilö on saanut molemmat annokset. Rokotteen toisen annoksen voi ottaa aikaisintaan 2 kuukautta ensimmäisestä annoksesta.

Jos olet sairastanut vyöruusun aiemmin, voit ottaa rokotteen kun olet parantunut. Rokote estää taudin uusiutumista.

Mitä maksaa vyöruusurokote?

Trinitaksessa vyöruusurokote maksaa 242,00€ per annos, eli kokonaishinta on 484,00€.

Vyöruusu oireet
Siirry sivun alkuun