Vyöruusurokote

Vyöruusurokote

Vyöruusurokote

Vyöruusu on erittäin kivuliaana, rakkulaisena ihottumana ilmentyvä infektiotauti, jonka aiheuttaa elimistöön jääneen vesirokkoviruksen aktivoituminen. Vyöruusuun voi siis sairastua jokainen, joka on aiemmin sairastanut vesirokon. Yleensä vyöruusu sairastetaan vain kerran, mutta osa sairastuneista saa taudin uudelleen tai jopa useita kertoja. Vyöruusu sairastetaan useimmiten yli 50-vuotiaana, sillä ikääntymisen myötä immuunijärjestelmän toiminta heikkenee ja vyöruusun aktivoitumisen riski kasvaa. Noin joka kolmas saa vyöruusun elinaikanaan.

Vyöruusun ensioireena ilmenee yleensä hermokipu, joka on voi tuntua jatkuvana särkynä tai poltteena, sähköiskumaisena tuikkauskipuna, kutinana tai ihon kosketusarkuutena. Muita oireita voivat olla kuume, päänsärky sekä yleinen sairaudentunne. Ensioireista muutaman päivän kuluessa ilmaantuu rakkulainen ihottuma. Tyypillisimmin tämä on toispuoleisesti keskivartalon tai kasvojen alueelle. Rakkuloita syntyy noin viikon ajan ja ihottuma paranee muutamassa viikossa. Kipua tai kosketusarkuutta on lähes kaikilla potilailla vielä muutamia viikkoja ihottuman parantumisen jälkeen, mutta osalla kipu jää krooniseksi.

 

Vyöruusurokotteen ottaminen

Vyöruusua voi ehkäistä rokottautumalla. Rokote voidaan antaa yli 50-vuotiaille henkilöille sekä 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua vyöruusuun.  Vyöruusua vastaan saadaan tehokas ja pitkäkestoinen suoja kahden rokotteen sarjalla. Tehosterokote annetaan 2-6 kuukautta ensimmäisen rokotteen jälkeen. Vyöruusurokotteesta voit tiedustella lisää asiakaspalvelumme sairaanhoitajilta.

Siirry sivun alkuun