Punkkirokotus

Punkkirokotteeksi yleisesti kutsutulla puutiaisaivokuumerokoteella, eli TBE-rokote, voidaan estää punkkien levittämään puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen. Punkkien levittämä TBE–virus (tick-borne encephalitis) aiheuttaa puutiaisaivokuumeen, josta voi jäädä elämänlaatua alentavia pysyviä keskushermostollisia jälkioireita.

TBE-viruksen lisäksi punkit voivat myös levittää Borrelia-bakteeria. Punkkirokote ei suojaa Borrelioosilta. Mikäli sinulla on kysymyksiä aiheeseen liittyen tai haluat varata ajan punkkirokotukseen, ole yhteydessä Trinitaksen asiakaspalveluun Turussa tai Tampereella.

Punkkirokote ajanvaraus

  • Punkkirokotukseen voit varata ajan puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3210) vastaanotolle.

  • Rokoteajan voit myös varata tulemalla suoraan Lääkäritaloon.

  • Mikäli haluat tilata hoitajan rokottamaan kotiin Turun alueella, voit soittaa asiakaspalveluumme (010 574 3210).

Punkkirokote hinta

Miksi punkkirokote kannattaa ottaa

TBE-virus tarttuu puutiaisen pureman välityksellä ihmiseen. Virus tarttuu parissa minuutissa ihmiseen syljen välityksellä, mikäli et ole ottanut rokotetta. Suomen riskialueilla noin 1-2% kaikista punkeista kantaa TBE-virusta. Punkkirokote on tärkeä ottaa etenkin, jos oleskelet pitkiä aikoja puutiaisaivokuumeen esiintymisalueilla ja tykkäät liikkua luonnossa.

Punkkirokote antaa tehokkaan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan. Rokotteella ehkäistään yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta kymmenestä. Rokotteesta on myös apua pitkäaikaisten hermostollisten ongelmien, kuten keskittymis- ja muistikykyjen häiriöitä. Joka kolmannella tautiin sairastuneella tulee näiden kanssa ongelmia. Muilta punkin levittämiltä taudeilta, eikä itse punkeilta tai punkkien tarttumiselta ihoon se ei suojaa.

Puutiaisaivokuumeen oireet

Suuri osa ihmisistä jotka ovat saaneet TBE-viruksen eivät koskaan oireile. Ensimmäiset mahdolliset oireet ilmenevät usein 4-28 päivän jälkeen punkin puremasta. Tässä vaiheessa oireisiin kuuluu yleinen sairauden tunne, kuume ja lihaskivut. 70-80% ihmisillä tauti loppuu tähän.

20-30% ihmisistä saa noin viikon kuumettoman jakson jälkeen aivotulehduksen. Aivotulehduksen oireisiin kuuluu kuumeilu, päänsärky, niskajäykkyys, silmien valonarkuutta, pahoinvointia sekä muita hermostoperäisiä oireita. Joillekin voi jäädä tästä pitkäaikaisia jälkioireita.

Puutiaisaivokuumeeseen ei ole lääkitystä saatavilla. Tautia voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotteella.

Punkkirokote ei suojaa Borrelioosi-tartunnalta

Jos siis saat punkin puremasta rinkulamaisen ihottuman, se voi olla merkki punkkien yleisimmin levittämästä borrelioosi-tartunnasta ja tällöin lääkäriin kannattaa tulla viipymättä. Borrelioosin hoitona on antibioottihoito.

Borrelioosin hoitamatta jättäminen voi johtaa siihen, että bakteeri leviää muualle elimistöön. Pitkälle edennyt borrelioosi voi aieheuttaa oireita jopa vuosien jälkeen. Bakteeri leviää etenkin aivoihin, niveliin ja hermoihin. Borrelioosin tyypillisimmät oireet ovat niveloireet, aivokalvotulehdus, sydänoireet ja kasvohermohalvaus. Mikäli epäilet borreloosi-tartuntaa, kannattaa heti varata aika lääkäriin.

Milloin punkkirokote kannattaa ottaa?

Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote, eli tbe-rokote, kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen kevään alkua. Punkit lähtevät liikkeelle kun keskilämpötila ylittää 5 asteen. Siksi tbe-rokote kannattaa ottaa jo talvella, jotta saat täydellisen suojan jo ennen kuin punkkikausi alkaa.

Rokotteesta huolimatta on syytä suojautua punkkien tarttumiselta suojaavalla vaatetuksella ja punkkeihin tehoavalla hyönteiskarkotteella luonnossa liikuttaessa.

Punkkirokotteen annokset

Punkkirokotesarjaan kuuluu kolme rokotusta.

  1. Ensimmäinen annos voidaan antaa milloin vain ja tämä antaa 40-50% prosentin suojan puutiaisaivokuumetta vastaa.

  2. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen ja tämä rokote antaa suojaa 97-98%.

  3. Kolmas annos annetaan viimeistään 12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Kolmannen annoksen jälkeen sinulla on täysi suoja kolmen vuoden ajan. Jotta täysi suoja pysyisi voimissaan, on suojaa tehostettava lisärokotteilla.

Nopeutettu aikataulu jos tarvitaan nopeampi suoja

Jos haetaan suojaa puutiaisaivokuumeelta nopeammalla aikataululla, voidaan rokotteet ottaa nopeammassa tahdissa. Jos rokotussarja aloitetaan esimerkiksi keväällä vain hieman ennen mahdollista altistumiskautta, voidaan käyttää nopeutettua rokotusohjelmaa suojan saamiseksi. Toinen rokote voidaan antaa jo pari viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tässä tapauksessa kolmas annos annetaan 9-12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Mikäli halutaan mahdollisimman nopea suoja, voidaan rokotteet ottaa vielä nopeammalla aikataululla. Silloin toinen annos annetaan 1 viikon kuluttua ensimäisestä annoksesta ja kolmas annos annetaan kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Ensimmäinen tehosteannos annetaan 12-18 kuukauden kuluttua kolmannesta annoksesta.

Punkkirokotteen tehosteannos annetaan 3-10 vuoden välein

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua kolmannesta annoksesta. Mikäli halutaan ylläpitää suojaa, mennään seuraavan aikataulun mukaisesti.

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosterokote 10 vuoden välein.

  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosterokote 5 vuoden välein.

  • Yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosterokote 3 vuoden välein.

  • Henkilöille jonka immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi annetaan tehoste 3 vuoden välein.

Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle puutiaisaivotulehdusrokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle, koska tällöin kyseessä on anafylaksian tasoinen reaktio. Punkkirokotteista voit tiedustella lisää asiakaspalvelumme sairaanhoitajilta.

Punkkirokotteet

Trinitaksessa on saatavilla TicoVac -rokote. Punkkirokote, eli TBE-rokote annetaan kolmessa annoksessa tietyin väliajoin. Rokote antaa suojaa täysin vasta kun kaikki kolme rokotetta on otettu.

Kolmannen rokotteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua nuorempien kohdalla ja ikääntyneille tehoste annetaan kolmen vuoden välein.

Mitä punkkirokote maksaa?

Trinitaksessa TicoVac -punkkirokote maksaa 61,00€ per annos, koko rokotus-sarja maksaa silloin 183,00€. Hinta sisältää pistopalkkion ja toimistomaksun.

Punkkirokote tehoste
Siirry sivun alkuun