Punkkirokotus

Punkkirokotteeksi yleisesti kutsutulla puutiaisaivokuumerokoteella (TBE-rokote), voidaan estää punkkien levittämään puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen. Punkkien levittämä TBE –virus aiheuttaa aivokuumeen, josta voi jäädä elämänlaatua alentavia pysyviä keskushermostollisia jälkioireita.

Punkkirokote antaa tehokkaan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta muilta punkin levittämiltä taudeilta eikä itse punkeilta tai punkkien tarttumiselta ihoon se ei suojaa. Sen vuoksi rokotteesta huolimatta on syytä suojautua punkkien tarttumiselta suojaavalla vaatetuksella ja punkkeihin tehoavalla hyönteiskarkotteella luonnossa liikuttaessa. Jos siis saat punkin puremasta rinkulamaisen ihottuman, se voi olla merkki punkkien yleisimmin levittämästä Borrelioosi-tartunnasta ja tällöin lääkäriin kannattaa tulla viipymättä. Borrelioosin hoitona on antibioottihoito.

 

Punkkirokotteen ottaminen

Perussuoja puutiaisaivokuumetta vastaan sisältää kolmen rokotteen sarjan lihakseen annettuna. Kaksi ensimmäistä rokotetta annetaan 1-3 kk välein ja ne olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta. Kolmas rokote annetaan 5-12kk toisen annoksen jälkeen. Täysi suoja on voimassa toisen annoksen jälkeen kahden viikon kuluttua. Jos rokotussarja aloitetaan esimerkiksi keväällä vain hieman ennen mahdollista altistumiskautta, voidaan käyttää nopeutettua rokotusohjelmaa suojan saamiseksi eli tällöin annetaan kaksi rokoteannosta 14vrk rokotusvälillä.

Kolmen annoksen perussuojan jälkeen ensimmäinen tehosteannos annetaan tavallisesti kolmen vuoden kuluttua ja seuraavat tehosteannokset kymmenen vuoden välein alle 50-vuotiailla, viiden vuoden välein 50–60-vuotiaille ja kolmen vuoden välein yli 60-vuotiaille.

Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle puutiaisaivotulehdusrokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle, koska tällöin kyseessä on anafylaksian tasoinen reaktio. Punkkirokotteista voit tiedustella lisää asiakaspalvelumme sairaanhoitajilta.

Siirry sivun alkuun