Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti on yleisin muistisairaus Suomessa. Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava ja hitaasti etenevä etenevä muistisairaus. Tauti on harvinainen alle 65-vuotiailla, mutta tautia voidaan todeta jo alle 50-vuotiailla. Taudin yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä ja yli 85-vuotiailla sitä esiintyy jo 15–20 prosentilla. Dementian taustalla on yleisimmin Alzheimerin tauti, ja osalla tätä esiintyy yhdessä muiden aivosairauksien kanssa.

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi muistisairautta, niin ota yhteyttä Trinitakseen asiantuntijoihin. Sinulle voidaan tehdä esimerkiksi tarvittaessa kokonaisvaltainen geriatrinen arviointi, jonka jälkeen sinut voidaan ohjata tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja sinulle voidaan tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Alzheimerin taudin syyt

Vaikka Alzheimerin tautiin ei tiedetä perimmäistä syytä, on tutkittu että aivoissa tapahtuu mikroskooppisia muutoksia, jotka vaurioittavat aivosoluja ja hermoratoja. Tämä heikentää muistia ja aivojen tiedonkäsittelyä. Alzheimerin aiheuttama vaurio alkaa yleensä ohimolohkojen sisäosista ja se leviää vuosien kuluessa laajemmin aivokuorelle. Useimmissa tapauksissa Alzheimerin tauti ei ole perinnöllinen ja Alzheimerin tautiin sairastumisen todennäköisyyteen voi vaikuttaa itse välttämällä taudin riskitekijöitä.

Alzheimerin taudin riskitekijät

Alzheimerin taudin riskitekijöitä ovat mm.:

  • Aiemmat aivovammat
  • Aivoverenkiertohäiriöt ja – sairaudet
  • Diabetes
  • Korkea ikä
  • Korkea kolesteroli keski-iässä
  • Korkea verenpaine keski-iässä
  • Lihavuus ja ylipaino
  • Runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi
  • Vähäinen fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus
alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin oireet

Alzheimerin taudissa ensimmäinen oire on yleensä muistin heikentyminen. Erityisesti lähimuisti ja uuden oppiminen vaikeutuvat, kun taas aiemmin opitut taidot säilyvät selvästi pidempään. Kielelliset toiminnot kuten puheen tuotto ja ymmärtäminen sekä näönvarainen hahmottaminen vaikeutuvat sairauden edetessä. Oirekuvaan kuuluu myös toiminnanohjauksen heikentyminen, mistä kielii organisointikyvyn heikentyminen sekä toiminnan suunnittelun, aloittamisen ja toteuttamisen vaikeus.

Alzheimerin taudin oireet vaikeutuvat Alzheimerin taudin edetessä. Lopulta päivittäiset toiminnot alkavat tuottaa ylitsepääsemättömiä haasteita ja aivan loppuvaiheessa myös kävely- ja puhekyky heikentyvät. Alzheimerin tauti on etenevä muistisairaus, joten sairastunut tarvitsee eriasteista apua taudin eri vaiheissa.

Alzheimerin tauti käytösoireet

Valtaosalla sairastuneista esiintyy sairauden aikana myös psyykkisiä oireita ja käytösoireita. Yleisesti esiintyy myös masennusta ja ahdistuneisuutta, ja toisinaan myös vaikeaa levottomuutta ja harhaluuloisuuttakin. Vainoharhaisuus saattaa toisaalta olla jopa taudin ensimmäisiä oireita. Käytösoireet ovat yksilöllisiä, sillä henkilön käytösoireisiin vaikuttavat elinympäristö, persoonallisuus ja aikaisemmat kokemukset.

Alzheimerin taudin eteneminen

Alzheimerin tautiin liittyvä aivopatologia alkaa kehittyä jopa 20-30 vuotta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Tutkimusten perusteella ensimmäisten oireiden ilmaantuessa entorinaalisen kuoren toisen kerroksen soluista on hävinnyt jo 57%.

Oireeton Alzheimerin tauti

Oireettomassa vaiheessa suurin osa potilaista on oireettomia, mutta joillakin henkilöillä voidaan todeta lievää kognitiivista heikentymistä.

Varhainen Alzheimerin tauti

Uusia nimiä on vaikea muistaa ja asiakokonaisuuksien oppiminen vaikeutuu. Töissä ja arkiaskareissa Alzheimer voi näkyä hitautena ja epävarmuutena tutuissakin tehtävissä.

Lievä Alzheimerin tauti

Oppiminen ja uusien asioiden mieleenpainaminen on heikentynyt siinä määrin, että se aiheuttaa potilaalle itselleen haittaa. Ympäristön hahmottaminen vaikeutuu ja ajantaju heikkenee.

Keskivaikea ja vaikea Alzheimerin tauti

Keskivaikeassa Alzheimerin taudissa potilaan sairaudentunto on selkeästi heikentynyt, etkä potilas tunnista enää selviytymisvaikeuksiaan. Päivittäisissä toiminnoissa alkaa olla haasteita. Vaikeassa muodossa potilaan kyky ymmärtää ja tuottaa hävinnyt tai vaikeutunut huomattavasti. Potilas ei enää selviydy yksin päivittäistoiminnoista (WC-käynnit, pukeutuminen, peseytyminen ja loppujen lopuksi syöminen).

Alzheimerin taudin eteneminen on yksilöllistä ja se etenee vaiheittain. Jossain tapauksissa potilas voi toimia pitkäänkin kotona eriasteisen avun kanssa.

alzheimer

Alzheimerin taudin hoito

Alzheimerin tautia ei voida parantaa, mutta sairauden etenemistä voidaan hidastaa ja oireita voidaan lievittää lääkkeillä. Alzheimerin taudin hoito oikealla lääkityksellä voi parantaa keskittymiskykyä, kohentaa toimintakykyä sekä vähentää psyykkisiä ja käytösoireita. Ympärivuorokautiseen hoitoon siirtymistä voidaan viivyttää taudin hyvällä lääkehoidolla. Lisäksi on olemassa runsaasti lääkkeettömiä hoitoja ja yhteiskunnan tukipalveluja Alzheimerin tautiin sairastuneen tukena.

Alzheimerin taudin ennaltaehkäisy

Alzheimerin taudin varsinaista syytä ei tiedetä, mutta terveyttä edistävillä elintavoilla voidaan vähentää Alzheimerin taudin vaaraa. Säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus, ylipainon välttäminen ja aivojen aktiivinen käyttäminen sekä perussairauksien hyvä hoito ovat keinoja ennaltaehkäistä Alzheimerin tautia.

Alzheimerin tautiin liittyvät muutokset aivoissa voivat alkaa kehittyä jo kymmeniä vuosia ennen kuin itse sairaus voidaan todeta, joten on ensiarvoisen tärkeää, että hyvinvoinnista ja terveydestä huolehditaan jo työikäisinä työn ja arjen kiireiden keskellä. Yleisesti terveellisillä elämäntavoilla voit pienentää todennäköisyyttä sairastua Alzheimerin tautiin.

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi Alzhermerin tautia tai muuta muistisairautta, niin kannattaa hakeutua kokonaisvaltaiseen geriatriseen arviointiin Trinitaksen lääkäritaloon. Sinut ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja saat henkilökohtaisen hoitosuunnitelman diagnoosin lisäksi.

Siirry sivun alkuun