CPAP-hoito

CPAP-laitehoito

CPAP-laitehoito

Onnistuneella hoidolla uniapneaan liittyvät vakavat terveysvaikutukset ovat hyvin ehkäistävissä. Uniapnean hoito rakennetaan yksilöllisesti uniapnean vaikeusasteen sekä sairastuneen kokeman hoidon tarpeen mukaan. Uniapnean hoidolla pyritään poistamaan tai vähentämään uniapneaa aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä. Uniapneaan sairastuneella itsellään on vastuu hoidon onnistumisesta.

Ajanvaraus

Uniapnea vaikuttaa arkeesi tai terveyteesi monella tavalla. Trinitaksen lääkärit ja hoitajat ovat valmiina auttamaan sinua oikean hoidon löytämisessä. Hoito kannattaa aloitta heti, koska pitkään jatkuneen uniapnean hoito vaikeutuu ajan myötä.

Voit varata ajan lääkärille verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse soittamalla Turun (010 574 3210) tai Tampereen (010 574 3210) asiakaspalveluun.

CPAP-laite

CPAP-hoito

Keskivaikean ja vaikean uniapnean hoidoksi suositellaan CPAP -hoitoa, joka on unenaikainen ylipainehengityshoito. CPAP-hoidossa ylipaine estää sisäänhengityksen aikana ylähengitysteiden tukkeutumisen (Continuous Positive Airways Pressure). CPAP-hoito toteutuu joko nenämaskin, sierainmaskin tai nenän ja suun peittävän maskin avulla. Maskin kautta potilas hengittää pienellä ylipaineella tavallista huoneilmaa.

Pieni ylipaine auttaa pitämään hengitystiet auki yön aikana. CPAP-laite tai sen käyttäminen ei paranna itse sairautta, mutta sen avulla voidaan parantaa unen laatua poistamalla hengityskatkokset. Väsymys ja muut oireet jäävät tämän myötä pois.

Uniapnea ja kirurginen hoito

CPAP-hoidon etuna on se, että ilmaa saadaan kiertämään koko hengitysmatkalla. Kirurgien hoito ahtaumien poistoon on nykyään harvemmin käytössä uniapneapotilailla. Syy on se, että leikkaus korjaa vain tietyn alueen ongelmat. Ahtaumat voivat leikkauksen jälkeen siirtyä muualle. Tämän takia CPAP-laitteen käyttö on parempi vaihtoehto etenkin vaikeasta uniapneasta kärsiville.

CPAP-laitteen käyttämisen hyödyt

CPAP-hoito ei paranna uniapneaa, mutta laitteen käytöllä on runsaasti hyötyjä. Laitetta käytetään yöllisten hengityskatkoksien hoitoon ja sen myötä potilaan elämänlaatu paranee. CPAP-hoidon hyötyjä ovat esimerkiksi:

 • Univaje saadaan korjattua ja unen rakenne saadaan normaalille tasolle

 • Väsymyksen tunne päiväsaikaan vähenee

 • Pienentynyt riski sairastua sydän- ja verisiuonitauteihin

 • Aamupäänsärkyjen väheneminen ja yöllisen virtsaamisen tarve pienenee

 • Diabeteksen ja verenpainetauden hoidon tehostuu

 • Vireystila kohentunut ja aloitekyky parantuu päivisin

 • Painonhallinta helpottuu

 • Muisti ja keskittymiskyky parantuu

Vaikka tässä on vain lyhyt lista miten CPAP-laite voi auttaa uniapneasta kärsivän elämänlaatua, huomataan että uniongelmat vaikuttavat monella tavalla elämäämme. Mikäli sinulla on uniongelmia tai aavistelet sairastavasi uniapneaa, kannattaa sinun ottaa yhtyettä Trinitaksen lääkäreihin.

Muut keinot uniapnean hoitoon

Asentoriippuvaisen uniapnean hoidoksi suositellaan asentohoitoa eli selin nukkumisen välttämistä apuvälineiden avulla. Uniapneakisko on myös mahdollinen hoitokeino. Kisko tuo alaleukaa eteenpäin ja estää näin kielen painumista taakse. Kisko auttaa parhaiten lieväoireisia ja normaalipainoisia uniapneaa sairastavia, joiden hengityskatkot esiintyvät pääasiassa selällä nukkuessa.

Mikäli uniapnea johtuu ylipainosta, toimii hoitona aina myös painonhallinta. Ylipäänsä uniapneasta kärsivän suositellaan välttämään selinmakuulla nukkumista, nenän tukkoisuuden hoitoa, ylipainon välttämistä, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden käytön vähentämistä sekä tupakoimattomuutta.

CPAP-hoito

CPAP-laitteen käyttöönotto

CPAP-laitetta tulee aina käyttää ohjeiden mukaisesti öisin ja tarpeen mukaan myös päiväunien aikana. Laitteen jatkuva käyttö on tehokkain tapa vähentää uniapnean haittoja. CPAP-laite ei tule koskaan parantamaan uniapneaa, mutta se on tehokas hoitokeino uniapneasta kärsiville. Suosittuja laitteita ovat Resmed Airsense ja matkamalli Airmini.

Mielikuva CPAP-laitteesta voi olla läpi yön huriseva ja äänekäs kone, jossa on epämukava maski kasvoilla unen aikana. Onneksi asia ei ole nykyään näin, vaan CPAP-hoidon laite on tänä päivänä hyvin hiljainen tai melkein äänetön ja maskeja on tarjolla monta erilaista, joista jokaiselle löytyy sopivin. Laitteen äänitaso on näinä päivinä 20-30 decibelin välillä. CPAP-laitteessa on nykyään myös toiminto, joka säätää vastapainetta automaattisesti. Laite on niin sanottu autoset-laite. CPAP-hoidossa oikea paine on avainasemassa ja siksi painetta on säädettävä, jos laitetta käytettäessä oireet eivät parane. Laitteeseen ei kuitenkaan kannata tehdä itse muutoksia. Unihoitaja voi säätää painetta etäyhteyden kautta tarvittaessa.

Sopivan maskin saa itse valita aina käyttöönottovaiheessa. Suurimmalle osalle käyttäjistä sopii maski, joka ainoastaan peittää nenän. Muita maskeja on myös tarjolla, jos nenän peittävä maski ei sinulle sovi. Jos haluat, voit ottaa käyttöön maskin, joka peittää suun sekä nenän. Pääasia on, että maski on tarpeeksi tiivis, jottei raoista vuotaisi ilmaa.

CPAP-hoidon sivuvaikutukset

Nenän ja suun kuivuminen sekä tukkoisuus on tavallista CPAP-laitteen uusilla käyttäjillä. Myös vesinuha on yleistä alkuvaiheessa. Vesinuhan aiheuttaa kuivuneet limakalvot. Ilman kertyminen vatsaan on myös yksi mahdollisen sivuvaikutus, joka usein häviää ajan myötä.

Laitteeseen on mahdollista liittää lämminvesikostutin, joka vähentää limakalvojen kuivumista ja tukkoisuutta. Laitteeseen on myös mahdollista liittää lämpöletku, joka pitää ilman mukavan lämpimänä. Kuivia limakalvoja voi myös hoitaa kosteuttavilla ja hoitavilla nenäsumutteilla.

CPAP-laite vaatii ylläpitoa

CPAP-laitteen ja maskin huolto kannattaa suorittaa säännöllisesti.

 • Päivittäin: Irrota maski ja letku, sekä säilytä letku kuivassa. Pese maskin tyyny. Huuhtele kostuttimen säiliö ja lisää vesi.

 • Viikoittain: Puhdista maski ja remmit. Pese ilmaletku ja kostutin kunnolla. Anna osien kuivata riittävän kauan.

 • Vuoden välein: Maski pitäisi vaihtaa 1-2 vuoden välein tai jos huomaat että maski vuotaa. Letku vaihdetaan aina tarvittaessa.

Trinitas avuksi CPAP-laitehoidossa

Mikäli olet saanut uniapneadiagnoosin ja hoidoksi on suositeltu CPAP-laitehoitoa, on sinun mahdollista aloittaa hoito kauttamme, olet sitten julkisen tai yksityisen terveydenhuollon asiakas. Tarjoamme nopean ja helpon hoidon aloituksen sekä seurannan, jos esimerkiksi jonotusaikasi erikoissairaanhoitoon on tarpeettoman pitkä. CPAP-laite on joko vuokrattavissa tai laitteen voi ostaa omaksi. Sairaanhoitajamme auttavat sinua hoidon aloituksessa ja tukevat sinua myös hoidon seurannassa.

Uniapnean hoito cpap
Siirry sivun alkuun