CPAP-hoito

Uniapnean hoito

Uniapnean hoito

Onnistuneella hoidolla uniapneaan liittyvät vakavat terveysvaikutukset ovat hyvin ehkäistävissä. Uniapnean hoito rakennetaan yksilöllisesti uniapnean vaikeusasteen sekä sairastuneen kokeman hoidontarpeen mukaan. Uniapnean hoidolla pyritään poistamaan tai vähentämään uniapneaa aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä. Uniapneaan sairastuneella itsellään on vastuu hoidon onnistumisesta.

CPAP -hoito

Keskivaikean ja vaikean uniapnean hoidoksi suositellaan CPAP-hoitoa, joka on unenaikainen ylipainehengityshoito. CPAP- hoidossa ylipaine estää sisäänhengityksen aikana ylähengitysteiden tukkeutumisen. CPAP- hoito toteutuu joko nenämaskin, sierainmaskin tai nenän ja suun peittävän maskin avulla.  CPAP- laitehoito ei paranna itse sairautta, mutta sen avulla voidaan parantaa unen laatua poistamalla hengityskatkokset. Väsymys ja muut oireet jäävät tämän myötä pois.

Mikäli uniapnea johtuu ylipainosta, on hoitona aina myös painonhallinta. Asentoriippuvaisen uniapnean hoidoksi suositellaan asentohoitoa eli selin nukkumisen välttämistä apuvälineiden avulla.  Uniapneakisko on myös mahdollinen hoitokeino uniapnean hoitoon. Kisko tuo alaleukaa eteenpäin ja estää näin kielen painumista taakse. Kisko auttaa parhaiten lieväoireisia ja normaalipainoisia uniapneaa sairastavia, joiden hengityskatkot esiintyvät pääasiassa selällä nukkuessa. Ylipäänsä uniapneasta kärsivän suositellaan välttämään selinmakuulla nukkumista, nenän tukkoisuuden hoitoa, ylipainon välttämistä, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden käytön vähentämistä sekä tupakoimattomuutta.

Mikäli olet saanut uniapneadiagnoosin ja hoidoksi on suositeltu CPAP-laitehoitoa, on sinun mahdollista aloittaa hoito kauttamme, olet sitten julkisen tai yksityisen terveydenhuollon asiakas. Tarjoamme nopean ja helpon hoidon aloituksen sekä seurannan, jos esimerkiksi jonotusaikasi erikoissairaanhoitoon on tarpeettoman pitkä. CPAP- laite on joko vuokrattavissa tai laitteen voi ostaa omaksi. Sairaanhoitajamme auttavat sinua hoidon aloituksessa ja tukevat sinua myös hoidon seurannassa.

 

Siirry sivun alkuun