Yöpolygrafia
Yöpolygrafia
Uniapneadiagnoosi perustuu esitietoihin, kliiniseen tutkimukseen ja varsinaisen uniapneatutkimuksen eli unirekisteröinnin tulokseen. Uniapneatutkimus tehdään joko laajalla unipolygrafialla tai suppeammalla yöpolygrafialla. Yöpolygrafialla mitataan potilaan unenaikaista hengitystä ja jalkojen liikkeitä. Lähetteen unitutkimukseen tekee lääkäri. Yöpolygrafian avulla voidaan myös tutkia kärsiikö potilas levottomien jalkojen -oireyhtymästä.
Mikäli epäilet uniapneaa, kannattaa tästä puhua lääkärin kanssa. Trinitaksen lääkärit ja hoitajat ovat valmiina auttamaan, mikäli sinulla on kysyttävää uniapneasta tai yöpolygrafiatutkimuksesta.
Asiakaspalvelu Turku 010 574 3210
Asiakaspalvelut Tampere 010 574 3211
Uniapnean määrittäminen
Uniapnean vaikeusaste määritellään unenaikaisia hengityshäiriöitä mittaavalla uniapneaindeksillä, joka ilmaisee, kuinka monta apneaa eli hengityskatkosta ja hypopneaa eli hengityksen vaimentumaa esiintyy tunnissa unitutkimuksen aikana.
Lievässä uniapneassa hengityskatkoja tai hengityksen vaimentumia on tunnin aikana 5-15 ja keskivaikeassa 15-30 tunnissa. Jos hengityskatkoja tai hengityksen vaimentumia on tunnissa yli 30, on kyseessä vaikea uniapnea. Äärimmäisen vakavissa tapauksissa hengityshäiriöitä voi esiintyä lähemmäs sata ja yksittäisen häiriön pituus saattaa pahimmillaan olla jopa muutaman minuutin mittainen.
Uniapnean tutkiminen yöpolygrafialla
Yöpolygrafia selvittää mahdollisia unenaikaisia hengityskatkoksia ja ylähengitysteiden ahtautta. Tutkimuslaite mittaa yön aikana antureilla hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, sydämen syketaajuutta, kuorsausta, nukkuma-asentoa, jalkojen liikkeitä sekä veren happikyllästeisyyttä.
Tutkimuslaitteen saa mukaan kotiinsa ja tutkimus on kivuton tutkimus eikä yleensä häiritse nukkujan unta. Tutkimus on usein paras tehdä kotona, mutta tutkimuksen voi myös tehdä sairaalassa kliinisen neurofysiologian yksikössä. Tulosten perusteella määritellään uniapnean vaikeusaste sekä oikea hoito.
Missä tilanteissa yöpolygrafia voi olla tarpeellinen?
Tarkat tiedot uniapnean oireista löydät uniapnea -sivultamme.
Yöpolygrafia on usein tarpeen, mikäli halutaan selvittää minkälaisia unenaikaisia hengityshäiriöitä potilaalla on. Yleisin syy yöpolygrafiatutkimukselle on potilaalla esiintyvä katkonainen kuorsaus tai unen aikaiset hengityskatkokset. Myös yölliset heräämiset, esimerkiksi tukehtumisen tunteeseen tai sydämen tykytyksiin on syy tutkimuksen aloittamiselle. Päiväväsymys ja ärtyneisyys voi olla merkki unenlaadun heikkenemisestä, jonka perusteella kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Miten yöpolygrafia toimii?
Kotona tehtyyn yöpolygrafiaan kuuluu aina sairaanhoitajan opastus, jotta mittaustulos olisi mahdollisimman tarkka. Yöpolygrafia-laite on saatavilla Trinitaksen toimipisteestä mikäli lääkäri epäilee että potilaalla voi olla uniapnea. Potilaalle laitteen käyttö on vaivatonta ja kivutonta eikä häiritse yöuniasi. Tutkimukseen tarvittavat anturit ja mittarit on helppo kiinnittää itse ennen nukkumaanmenoa. Hoitajamme kertovat yksityskohtaisesti miten ja mihin kaikki tulee kiinnittää. Jos anturi irtoaa unen aikana, täytyy se kiinnittää uudelleen heti kun vain mahdollista.
Mittareita ja antureita käytetään yhden yön ajan ja laite hoitaa kaiken rekisteröinnin automaattisesti. Laitteen anturit ja mittarit tarkastelevat yön aikana sinun nukkuma-asentoa, veren happipitoisuutta, hengityksen ilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, sykettä, kuorsausta ja jalkojen liikettä. Tutkimuksessa saadut tulokset tallentuvat laitteeseen ja nämä puretaan tietokoneelle lääkärin tarkistettavaksi seuraavana päivänä.
Yöpolygrafia ja mahdollinen jatkohoito
Kun tutkimus on päättynyt ja tulokset käyty läpi, saat erikoislääkärin lausunnon. Lausunnon saat normaalisti alle viikon siitä kun tulokset ovat valmistuneet. Mikäli tutkimuksen tulokset viittaavat uniapneaan, laatii lääkäri potilaalle jatkohoitosuunnitelman.
Mikäli epäillään lievää uniapneaa, on painonpudotus usein paras tapa lievittää oireita. Toinen tapa lievittää oireita on hammaslääkärin kautta hankittava hammaskisko.
Vaikean tai keskivaikean uniapnean kohdalla päädytään usein CPAP-hoitoon. CPAP-laite helpottaa unen aikaista hengittämistä pienen ylipaineen avulla. Lääkäri kirjoittaa tästä lähetteen.