Yöpolygrafia

Uniapnean tutkiminen

Uniapnean tutkiminen

Uniapnea diagnoosi perustuu esitietoihin, kliiniseen tutkimukseen ja varsinaisen uniapneatutkimuksen eli unirekisteröinnin tulokseen. Uniapneatutkimus tehdään joko laajalla unipolygrafialla tai suppeammalla yöpolygrafialla. Lähetteen unitutkimukseen tekee lääkäri.

 

Yöpolygrafia

Yöpolygrafia selvittää mahdollisia unenaikaisia hengityskatkoksia ja ylähengitysteiden ahtautta. Tutkimuslaite mittaa yön aikana antureilla hengitystä, hengitysliikkeitä, sydämen syketaajuutta, asentoa sekä veren happikyllästeisyyttä. Tutkimuslaitteen saa mukaan kotiinsa ja tutkimus on kivuton tutkimus eikä yleensä häiritse nukkujan unta. Tulosten perusteella määritellään uniapnean vaikeusaste sekä oikea hoito.

Uniapnean vaikeusaste määritellään yöllisten hengityshäiriöiden määrää mittaavalla uniapneaindeksillä, joka ilmaisee, kuinka monta apneaa eli hengityskatkosta ja hypopneaa eli hengityksen vaimentumaa esiintyy tunnissa unitutkimuksen aikana. Lievässä uniapneassa hengityskatkoja tai hengityksen vaimentumia on tunnin aikana 5-15 ja keskivaikeassa 15-30 tunnissa. Jos hengityskatkoja tai hengityksen vaimentumia on tunnissa yli 30, on kyseessä vaikea uniapnea. Äärimmäisen vakavissa tapauksissa hengityshäiriöitä voi esiintyä lähemmäs sata ja yksittäisen häiriön pituus saattaa pahimmillaan olla jopa muutaman minuutin mittainen.

Siirry sivun alkuun