Uniongelmat

Uniongelmat

Uniongelmat

Uni ja nukkuminen ovat terveytemme peruspilareita. Hyvä uni on jaksamisen kannalta tärkeää, sillä unen aikana aivot elpyvät, keho palautuu ja mieli virkistyy. Riittävä uni vahvistaa vastustuskykyä sekä tukee sokeri- ja kolesteroliaineenvaihduntaa että painonhallintaa. Uneen ja nukkumiseen liittyvät uniongelmat ovat kuitenkin yleisiä aikuisväestössä. Tavallisimmillaan ne ovat huonoa yöunen laatua, toistuvaa heräilyä ja nukahtamisvaikeuksia. Lähes kaikki me kärsimme tilapäisistä uniongelmista ja väsymyksestä jossain vaiheessa elämäämme, mutta unihäiriöstä voidaan puhua silloin, kun tilapäinen uniongelma tai väsymys toistuu usein tai jatkuu yli kaksi kuukautta.

Uniongelmien moninaiset syyt

Uniongelmien taustalla on usein elämänvaiheisiin ja -tilanteesiin liittyvät haasteet ja näiden mukanaan tuomaa stressiä. Nämä voivat aiheuttaa unettomuutta ja herkkäunisuutta. Osalla ihmisistä on myös luonnollista taipumusta unettomuuteen ja herkkäunisuuteen, joita kuormittavat elämäntilanteet luonnollisesti vielä vahvistavat. Iän myötä erityisesti taipumus herkkäunisuuteen voimistuu, koska ikääntyessä myös unen rakenne muuttuu. Monet sairaudet voivat myös vaikuttaa uniongelmien taustalla. Hyvällä perussairauksien hoidolla, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnan oikealla lääkityksellä, voidaan parantaa vireystilaa ja nukkumista. Kipujen tehokas hoito vaikuttaa myös unenlaatua kohentavasti.

Fysiologiset syyt unihäiriöiden taustalla

Unettomuusdiagnooseissa noin kolmasosassa syy on elimellisessä sairaudessa. Tavallisimmat aikuisiän elimelliset unihäiriöt liittyvät unenaikaiseen hengityshäiriöön uniapneaan, jonka oireita ovat kuorsaus ja unenaikaiset hengitystauot. Uniapneassa ylähengitysteiden ahtautumisesta johtuvat unenaikaiset hengityskatkokset aiheuttavat toistuvaa, usein tiedostamatontakin, heräilyä kesken unien. Hengityskatkokset rikkovat unen rakennetta ja häiritsevät siten elintärkeiden unenaikaisten fysiologisten toimintojen toteutumista.

Melko yleinen unta häiritsevä elimellinen vaiva on myös iltaisin ja öisin ilmenevä jalkojen liikuttelutarve, levottomat jalat – oireyhtymä. Pakonomaiseen jalkojen liikuttelun tarpeeseen liittyy epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kylmää, kuumaa, pistelyä, puutumista ja paineentunnetta sekä kutinaa. Pahimmillaan oireet ovat iltaisin ja haittaavat nukahtamista. Vaivaa voidaan hoitaa joko lääkityksellä ja muilla oireita helpottavilla hoitomuodoilla. Jos oireilu voidaan liittää olemassa olevasta perussairaudesta johtuvaksi, kuten kakkostyypin diabetes, Parkinsonin tauti, munuais- tai maksasairaudet ja sydänsairaudet, on ensisijaisen tärkeää hoitaa perussairaus tasapainoon.

Elimellisten unihäiriöiden hoito onnistuu usein hyvin, mutta vaativat tarkan diagnoosin tekemisen tutkimuksineen sekä potilaan sitoutuneisuutta hoitoonsa.

Siirry sivun alkuun