Gerastenia

Gerastenia

Gerastenia eli hauraus-raihnausoireyhtymä on oireyhtymä johon liittyy esimerkiksi lihaskatoa (sarkopenia) ja luukatoa (osteoporoosi). Ikääntyneellä gerasteniassa terveydentila heikkenee ja syynä ei ole välttämättä mikään erityinen sairaus. Siihen liittyy monimuotoinen neurologinen ja fysiologinen rapistuminen, joka voi ilmetä painonlaskuna, uupumuksena, lihasheikkoutena, vähäisenä fyysisenä aktiivisuutena, hidastuneena kävelynopeutena ja se lisää muistihäiriöiden riskiä.

Trinitaksen lääkäritalossa pääset tarvittaessa kokonaisvaltaiseen geriatriseen arviointiin ja lääkärintarkastukseen.

Mitä on gerastenia eli hauraus-raihnausoireyhtymä

Gerastenia (hauraus-raihnausoireyhtymä, HRO) tarkoittaa ikääntymiseen liittyvää tilaa, jossa elimistön kyky sietää kuormittavia tekijöitä on alentunut ja fysiologiset varannot ovat vähentyneet. Gerastenian liittyviä ilmaantumismuotoja ovat esim. lihasheikkous, hitaus, painon lasku, uupumus ja vähentynyt fyysinen aktiivisuus.

Gerastenia on vanhoilla ihmisillä yleinen ongelma ja se yleistyy iän myötä, muttei kuitenkaan koske kaikkia ihmisiä. Gerastenia ei ole suoraan iästä riippuvainen, eikä liity mihinkään tiettyyn sairauteen, mutta sen todennäköisyys lisääntyy iän ja sairauksien määrän lisääntyessä.

Gerastenia tutkiminen ja diagnoosi

Gerastenian vahvistavaa testiä ei ole suoraan olemassa, mutta sitä voidaan seuloa esimerkiksi kävelynopeustestillä tai TUG-testillä (Timed “up and go” -testi), jossa mitataan kykyä nousta seisomaan ja kävellä kolmen metrin matka edestakaisin.

Kävelynopeustesti

Kävelynopeustestissä lattiaan merkitään viivat neljän metrin ja kuuden metrin kohdalle. Potilas kävelee normaalia kävelyvauhtia ja kahden viivan välissä otetaan aika ja lasketaan etenemisnopeus metriä sekunnissa (m/s). Jos nopeus on alle 0,8 m/s, niin se merkitsee positiivista seulontalöydöstä. Testiä on mahdollista kokeilla ennen mitattua suoritusta.

TUG-testi

TUG-testissä potilas istuu tuolilla ja lattiaan merkitään viiva kolmen metrin kohdalle tuolin etureunasta. Potilaalle annetaan suullisesti ohje kävellä viivan yli ja takaisin tuolille istumaan. Ajanotto aloitetaan, kun selkä irtoaa istuimen selkänojasta ja päättyy, kun potilas istuu takaisin ja hänen selkänsä on taas kiinni selkänojassa. Jos suorituksen kesto on yli 10 sekuntia, niin se merkitsee positiivista seulontalöydöstä. Testiä on mahdollista kokeilla ennen mitattua suoritusta.

Käytännössä kaikenkattavaa ja yksittäistä seulontamenetelmää ei ole olemassa, mutta yksinkertaisuuden ja kohtalaisen luottevuuden takia kävelynopeustesti ja TUG-testi soveltuvat kliiniseen käyttöön gerastenian toteamisessa. Jos potilaalla on viitteitä gerasteniaan, niin potilaalle voidaan tehdä kokonaisvaltainen geriatrinen arviointi.

Sarkopenia

Sarkopenia eli lihaskato on usein keskeisesti osana gerasteniaa, mutta ne eivät ole kuitenkaan sama asia. Sarkopeniassa lihassolujen lukumäärä, tiheys ja poikkipinta-ala pienevät siten, että muutokset vaikuttavat lihasvoiman vähentymiseen, fyysisen toimintakyvyn ja liikkumisen heikentymiseen ja aineenvaihdunnallisiin muutoksiin. Tämä voi heikentää esim. vastustuskykyä ja kylmän sietoa ja kasvattaa gerastenian ja osteoporoosin riskiä.

Sakopenian syntyyn vaikuttavat genettiset tekijät ja ravinto. Iäkkäämmillä painon menetys, sairaudet ja lihasten vähentynyt käyttö voivat vähentää lihasmassaa. Ravitsemustekijöistä vähäinen energian saanti, sekä proteiinin vähäisyys ruokavaliossa voivat aiheuttaa lihasmassan vähentymistä. Sarkopeniaa voi esiintyä myös lihavilla henkilöillä ja laihtuessa lihasmassaa voidaan menettää ja pahimmassa tapauksessa pudotettu paino palautuu rasvakudoksena. Lihaskudosta ylläpitävä liikunta auttaa haittojen torjumisessa.

Fyysinen aktiivisuus auttaa

Fyysinen aktiivisuus auttaa säilyttämään tai lisäämään lihasvoimaa myös ikääntyneillä ihmisillä. Myös myöhäisellä iällä aloitettu fyysinen aktiivisuus auttaa ihmistä säilyttämään tai lisäämään lihasvoimaa. Liikunnan positiivisia vaikutuksia näkee myös hyvin vanhoilla ja huonokuntoisilla ihmisillä, joten ikä ei ole este aloittaa liikuntaa.

Jos liikuntaa ei ole harrastanut ennen niin esimerkiksi voimaharjoittelu on hyvä aloittaa asiantuntijan laatimalla henkilökohtaisella harjoitusohjelmalla. Lihasten vahvistaminen auttaa suojelemaan kehoa paremmin ja yleisesti sillä on positiivinen vaikutus henkilön tasapainoon sekä kaatumisten ehkäisyyn.

Asiantuntijat

Neurologian- ja geriatrian erikoislääkäri

Siirry sivun alkuun