Hyvänlaatuinen asentohuimaus
Hyvänlaatuinen asentohuimaus
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleinen huimausta aiheuttava sairaus. Huimaustapauksista jopa joka neljäs johtuu hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireena on kiertävä ja voimakas, muutamia kymmeniä sekunteja kestävä huimaus, joka liittyy asennon muutoksiin.
Mistä asentohuimaus johtuu?
Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu siitä, kun sakka joka on kulkeutunut sisäkorvan kaarikäytävään, viestittää liikkuessaan herkille sisäkorvan aistinsoluille väärää informaatiota pään liikkeistä.
Hyvänlaatuista asentohuimausta todetaan useimmiten yli 40-vuotiailla, etenkin 50-60 vuotiailla. Iän myötä sakkaa kertyy enemmän ja sen myötä sitä voi joutua väärään paikkaa, mikä usein johtaa asentohuimaukseen. Naisilla asentohuimaus on 2-3 kertaa yleisempi kuin miehillä.
Asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan jos kärsit hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Varaa aikaa suoraan netistä tai soita vastaanotollemme.
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireet
Pahimmillaan asentohuimaus voi tuntua siltä kun olisi huvipuistolaitteen kyydissä. Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa sisäkorvan kaarikäytävään kerääntyy sakkaa (tunnetaan myös nimellä kalkkikivisora). Korvan kaarikäytävät toimivat ihmisen tasapasinoaistina ja kaarikäytävään kerääntynyt sakka johtaa siihen, että aivot eivät tiedä mikä pään asento on. Sakka on kuitenkin normaali osa ihmisen tasapainojärjestelmää, mutta väärään paikkaan joutunut sakka johtaa usein asentohuimaukseen. Sakan kertyminen väärään paikkaan voi johtua rapautumisesta tai siitä jos päähäsi on kohdistunut isku.
Asennon vaihto johtaa huimaukseen
Asentohuimaukseen kuuluu aina pään asennon muutoksen myötä ilmenevä kallistava tai kiertävä huimaus. Huimauksen oireet ilmenevät usein pään asennon äkillisen muutoksen seurauksena tai kehon asennon vaihtuessa. Hyvänlaatuista asentohuimausta ilmenee usein kun asetutaan makuulle, käännytään sängyssä tai jos päätä kallistetaan ylös tai alas.
Huimauksien lisäksi oireisiin voi liittyä jännitysniska- ja selkä, pahoinvointi, tasapaino-ongelmat, korkean- sekä ahtaanpaikankammo ja lentopelko. Joskus huimaus voi myös johtaa paniikin tunteeseen.
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnosointi
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnoosi voidaan tehdä asiaan perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen suorittamiin testein, joten erillisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia ei tarvita. Testeissä asiakkaan tasapainojärjestelmää kuormitetaan hetkellisesti erilaisilla asentomuutoksilla ja äkillisillä suunnan vaihdoksilla makuulla, istuessa sekä mahdollisesti kävellessä.
Asentohuimauksesta johtuvat oireet paranevat usein itsestään
Lääkehoitoa ei vaivan hoitoon tarvita, vaan hoidoksi riittää sakan poistaminen kaarikäytävästä asentohoidolla. Hyvänlaatuinen asentohuimaus paranee pääasiassa itsestäänkin, mutta paranemista voidaan oleellisesti nopeuttaa ammattilaisen ohjaamalla asentohoidolla.
Asentohuimauksen hoito aloitetaan usein liiketesteillä ja kallistuskokeilla, jotta saadaan selvitettyä minkä puolen korvan kaarikäytävässä vaiva on. Asentohuimausta hoidetaan aina eri liikesarjoilla, joka saa sisäkorvan sakan liikkeelle ja käytävät puhdistuvat.
Trinitas Lääkäritalon fysioterapeutti on apunasi asentohuimauksen selvittelyssä ja hoidossa.
Milloin lääkäriin?
Asentohuimaus voi jatkua pitempääkin vaikka huimausta on hoidettu asentohoidolla. Silloin asiasta kannattaa puhua lääkärin (esimerkiksi korva-, nenä- ja kurkkutautien) kanssa. Asentohuimaus kertoo harvemmin siitä että taustalla olisi vakavampi sairaus. Pitkään jatkuvat ja usein tapahtuvat kohtaukset on syy käydä päivystyksen puolella.
Asentohuimauksen hoito kotona
Asentohuimausta voi hoitaa kotona eri manööverien avulla. Näistä käytetyin on Epleyn manööveri, joka auttaa huimauksen oireisiin. Tämä liikesarja on hyvä suorittaa 1-2 kertaa päivässä, mieluiten aamuin illoin. Oireet helpottavat noin viikon kuluttua. Manööverejä voi jatkaa mikäli asentohuimausta esiintyy myöhemmin.
Manööveri suoritetaan seuraavalla tavalla:
Mene selin makuulle sänkyyn niin, että pää roikkuu kevyesti laidan yli.
Käännä pää sille puolelle missä huimaus syntyy.
Odota että huimaus lakkaa.
Käännä pää vastakkaiselle puolelle ja odota rauhassa.
Käänny sen jälkeen kokonaan kyljelle.
Kierrä vielä päätä niin, että katse on kohti lattiaa. Pidä leuka kiinni olkapäässä.
Nouse lopuksi vielä istumaan niin, että leuka pysyy koko ajan kiinni olkapäässä.